La informació disponible fins ara suggereix que l'economia espanyola continua mostrant ''una notable fortalesa'' a finals del tercer trimestre, segons ha publicat el Banc d'Espanya en el butlletí econòmic d'octubre. Tot i això, el regulador identifica dos factors d'incertesa que planegen sobre el futur més immediat de l'economia que en l'àmbit extern són les conseqüències del 'Brèxit' i en l'escenari intern ''la prolongació de la situació d'interinitat'' del govern espanyol que des del 20 de desembre està en funcions. El Banc d'Espanya subratlla que el principal motor de creixement del PIB segueix sent el consum privat que registra ''un creixement vigorós'' gràcies al bon ritme de creació de l'ocupació.

La demanda privada estatal, composada pel consum privat i la inversió empresarial, manté el dinamisme que l'ha caracteritzat des de l'inici de la recuperació.

La creació d'ocupació, que el setembre va registrar un creixement interanual del 3% del nombre d'afiliats a la Seguretat Social, similar a l'increment del mes d'agost, i les bones condicions financeres que han de gestionar un escenari de tipus d'interès negatius, fan que el consum privat mantingui un ritme de ''creixement vigorós''.

En relació amb el comportament dels tipus d'interès bancaris, a l'agost, la mitjana del tipus d'interès per constituir una hipoteca per a la compra d'un habitatge es va situar en el 2,4%, al mateix que el mes de juliol, mentre que els préstecs destinats al consum es van incrementar de mitjana uns 30 punt percentuals fins a situar-se en el 6,5%.

Les xifres concretes de creixement de l'economia espanyola en el tercer trimestre termes trimestrals i interanuals es donaran a conèixer aquest divendres 28 d'octubre que es publiquin les dades avançades del creixement de l'economia espanyola en el tercer trimestre.

''Fort repunt'' de l'activitat industrial

Des de la perspectiva de l'oferta, destaca el ''fort repunt'' en el ritme de creixement de la producció industrials de béns de consum a l'agost, especialment en relació al segment de fabricació de productes de llarga durada com seria la producció d'automòbils per part de les 17 plantes de cotxes que hi ha a l'Estat.

Un element de desacceleració s'observa en l'activitat del comerç minorista que ha moderat el seu ritme de creixement dels últims mesos.