El conseller delegat del Banco Santander, Alfredo Sáenz, pagarà una multa màxima de 3.000 euros per la commutació de la condemna a tres mesos de presó i inhabilitació imposada pel Tribunal Suprem després de l'indult parcial atorgat aquest divendres pel govern central, segons han explicat a Europa Press fonts pròximes al cas.

Aquesta xifra resulta de l'aplicació de l'article 325.1 del Codi Penal (CP) del 1973, que establia una multa mínima de 100.000 pessetes (601) euros i una màxima de 500.000 pessetes (3.005 euros) per al delicte continuat de denúncia falsa al qual ha estat condemnat l'executiu de l'entitat càntabra.

Les mateixes fonts han qualificat la multa de "simbòlica" i han recordat que tant l'Audiència Provincial de Madrid com el Tribunal Suprem van aplicar el CP del 1973 i no l'actual, aprovat el 1995, en les sentències condemnatòries per uns fets ocorreguts entre el 1993 i el 1994 quan Sáenz era president de Banesto.

En aquest sentit, els experts han indicat que la doctrina del Suprem estableix que els codis penals han d'aplicar-se "en bloc" quan es dicten diverses sentències per uns mateixos fets. En tot cas, la Justícia sempre aplica el codi més favorable al reu.