Educació

El Cantània més empordanès porta el segell de Jair Domínguez i Marc Timón

L'edició d'aquest any, batejada com 'El Naufragi' i de la que es faran un centenar de concerts a Catalunya, l'Estat espanyol i Portugal, arriba a Figueres des d'aquest divendres fins diumenge

L'estrena d'aquesta composició coincideix amb la presentació de la banda sonora de la pel·lícula 'El rei Peret' i l’espectacle 'Tocats per l’orgue' també creades pel castelloní Marc Timón

Alguns infants participants de l'estrena del Cantània fa unes setmanes a l'Auditori de Barcelona.

Alguns infants participants de l'estrena del Cantània fa unes setmanes a l'Auditori de Barcelona. / L'Auditori

Cristina Vilà Bartis

Cristina Vilà Bartis

El compositor castelloní Marc Timón diu estar vivint «el mes més intens» de la seva vida. Just després d’estrenar la banda sonora de la pel·lícula El rei Peret, biopic del rei de la rumba catalana, al BCN Film Festival, el 29 d’abril passat va viure dues altres estrenes d’alçada: l’espectacle Tocats per l’orgue, del qual ha fet guió i text, al Palau de la Música Catalana, i El Naufragi, l’edició d’aquest any del projecte educatiu Cantània, amb vuit-cents nens dalt de l’escenari de L’Auditori de Barcelona. Aquesta aventura, a la qual donaran vida cinquanta mil infants, d’entre 9 i 12 anys, d’escoles d’arreu de Catalunya, l’Estat espanyol i Portugal, Marc Timón l’ha viscuda al costat del també empordanès Jair Domínguez, qui ha escrit el llibret, i, des d’aquest divendres i fins diumenge, fa parada al Teatre de Figueres.

Marc Timón se sincera i diu obertament que El Naufragi «és el projecte que m’ha dut més feina de tota la meva trajectòria». Han estat, explica, dos anys «de treball de composició, edició de partitures i implicació amb els mestres». A més, ell també participa en els concerts com a intèrpret tocant el piano. «Ha estat una bogeria, però també un projecte molt bonic, perquè tots aquests nens cantaran la meva música, és una experiència bèstia, una gran bola d’energia». Així, s’han previst més d’un centenar de concerts en català a Catalunya, en castellà a l’Estat espanyol, i en portuguès a Guimãraes, Portugal, des d’ara fins al mes de juny. Cinc d’aquests es faran, concretament, a Figueres, on alumnes de trenta-tres escoles de primària de la comarca es transformaran en exploradors, els protagonistes de la història imaginada per Jair Domínguez.

Va ser el mateix Marc Timón qui va convidar Jair Domínguez a entrar en aquest projecte de L’Auditori. «Em van preguntar amb quin escriptor voldria treballar i em va fer il·lusió comentar-li a ell», rememora. L’únic que li va suggerir Timón a Domínguez és que «féssim una obra d’aventures, perquè aquestes donen més joc a l’hora de crear una música de caràcter més èpic i per a infants». La història que va construir Jair Domínguez, amb absoluta llibertat creativa, narra, doncs, «el naufragi d’un grup de nens en una illa», un espai geogràfic on, lluny de la supervisió dels adults, «alguns dels nens sentiran pulsions més capitalistes, de comerciar amb els cocos, desviar rius o fer carreteres, mentre que altres voldran ser més autosuficients i sostenibles, no destrossar la natura d’aquesta manera». Aquest xoc d’interessos i el camí que seguiran desembocarà en un canvi climàtic sobtat i, tot seguit, un nou inici.

Marc Timón i Jair Domínguez.

Marc Timón i Jair Domínguez. / Empordà

Amb la voluntat que «els nens passessin per un ventall d’estils musicals molt diferents», Marc Timón ha compost quinze peces que recorren des de la música més clàssica i contemporània, passant pel reggaeton, la salsa, el pop fins als musicals i el cinema d’aventures. «M’agrada molt jugar estilísticament i que els nens puguin veure que totes les músiques poden tenir interès», argumenta el castelloní, qui descarta totalment la idea que, pel fet que sigui música interpretada per mainada, la composició «sigui més laxa o senzilla. Tot al contrari. Costa molt i molt compondre música interpretada per nens, que tingui interès musical, que tingui punxa, i que, a més a més, no se’ls faci excessivament complicada, els apassioni i els enganxi. És dels projectes més complexos que he fet mai». En el cas de Jair Domínguez, ell va entomar el repte «amb molta emoció i responsabilitat» i més, tenint en compte que el seu fill petit la interpretarà. Reconeix «que sempre m’ha agradat el món de la literatura infantil, escriure per a nens i, en aquest cas, per tant de públic». A El Naufragi «tractem els nens com a adults, sigui des de la música fins a la narració». En el llibret, l’autor, que ha pres com a font d’inspiració l’activista Greta Thunberg anant en vaixell a una cimera de les Nacions Unides, no ha volgut excloure pinzellades «d’humor i confrontació» mentre introduïa molts temes: la crisi climàtica o la crisi humanitària al Mediterrani.

Un nou desafiament, Peret

Mentre El Naufragi va fent camí, Marc Timón es delecta evocant un altre dels seus últims projectes: la banda sonora de la pel·lícula El rei Peret, una coproducció de 3Cat, plataforma on s’estrena aquest dimecres 15 de maig, així com a TV3. Dirigida per Esteve Rovira, va ser ell qui va contactar amb el compositor per encarregar-li el treball. Timón no va dubtar en absolut. Ja havia treballat amb Rovira en un curt anterior. En aquest cas, però, «era un desafiament fer la banda sonora d’una pel·lícula que versa sobre la vida d’un músic, en aquest cas, que fa rumba». L’alternativa la va trobar Marc Timón creant una banda sonora que «s’allunya de l’univers rumba, que fos un contrapunt a la música de Peret», molt present en el film. El castelloní, doncs, ha compost la música que parla de la pròpia vida de Peret i que inclou molts moments familiars, trencaments, morts, en resum, «la complexitat de l’existència d’una persona».

Un moment de la pel·lícula El rei Peret.

Un moment de la pel·lícula El rei Peret. / Empordà

El cinema és molt present en la trajectòria de Marc Timón. L’any passat, per exemple, va posar música al film de terror La niña de la comunión, de Víctor Garcia, però també al documental Oswald, el falsificador, de Kike Maíllo. Aquesta versatilitat d’estils és el que més li interessa. «En cinema, adaptes el teu llenguatge i la teva personalitat a cada gènere, història o situació. El cinema es basa a explicar històries i has de ser prou camaleó, utilitzant el teu segell musical, explicar la història amb les eines que la puguin dibuixar millor», explica.

L’activitat creativa de Marc Timón és imparable. Fa pocs dies va estrenar una nova sardana, Esperit lliure, al 86è Aplec de Santa Perpètua, interpretada per la cobla Sant Jordi Ciutat de Barcelona, i també va dirigir un concert de tribut a Coldplay al Palau de la Música amb l’orquestra Simfònica del Vallès dins el cicle «Candlelight». A més, ara treballa en la banda sonora d’una sèrie per a Netflix, Dos tumbas. «Costa sentir-te fort i intens per abordar cada estrena amb l’energia que es mereix, sobretot en el context i perquè totes són diferents», reflexiona. Malgrat aquest ritme, però, admet que aquesta versatilitat «em fa feliç».

Plantant llavors en els cors dels infants

Quan Marc Timón parla de Cantània emergeix en la conversa el concepte «llavor artística» que, al seu parer, «són molt benvingudes perquè poden despertar la vocació artística i creativa» dels infants. Per a ell, «l’art és quelcom que hauria de ser molt més important en l’educació dels éssers humans, molt més que altres matèries, bàsicament perquè l’art forja individus creatius i no destructius. La importància de la música i de l’art és essencial». Després de dos anys d’intens treball, arriba, doncs, el moment de dipositar totes aquestes llavors.