Presenten el llibre «Maria Antonieta» de Stefan Zweig, traduït per primer cop en català, a l’Escala

L’acte es fa aquest dissabte 16 de desembre a la llibreria Vitel·la i consistirà en una conversa entre l’editor de La Segona Perifèria i la llibretera Gemma Garcia

Imatge de la portada del llibre editat ara en català per La Segona Perifèria.

Imatge de la portada del llibre editat ara en català per La Segona Perifèria. / La Segona Perifèria

Cristina Vilà Bartis

Cristina Vilà Bartis

Si hi ha una dona que tothom coneix, que ni l’esdevenir del temps ha emboirat la seva memòria, malgrat el pas de generacions, aquesta és la reina Maria Antonieta. També en degué quedar fascinat l’escriptor austríac Stefan Zweig (1881-1942) qui va edificar una de les millors biografies sobre aquest personatge històric. Publicada deu anys abans que Zweig es llevés la vida, amb la seva dona Lotte Altmann al Brasil, ara, l'editorial La Segona Perifèria l’ha reeditat, per primer cop, traduït al català per Ramon Farrés. Aquesta edició es presenta dissabte a les 8 del vespre a la llibreria Vitel·la de l’Escala en una conversa que mantindrà l'editor amb la llibretera Gemma Garcia. De fet, l'editorial ha volgut dedicar-li el llibre a la mare de Garcia després de llegir un missatge que va fer la llibretera a les xarxes socials recordant que Maria Antonieta era un llibre que tenia la seva mare a casa i que amb ell, ella, de joveneta, es va endinsar en el món de la literatura.

«Maria Antonieta no va ser ni la gran santa dels reialistes, ni la meuca, la grue dels revolucionaris, sinó un caràcter intermedi, una dona corrent en realitat, ni singularment llesta ni singularment nècia, ni foc ni gel, sense una força especial per fer el bé i sense cap mena de voluntat per fer el mal, la dona mitjana d’ahir, avui i demà, sense tendència al demoníac, sense tirada a l’heroisme i, per aquest motiu, en aparença, difícilment objecte d’una tragèdia». Així apropa Zweig a Maria Antonieta en la introducció del llibre. De fet, l’autor relata de manera magistral, al llarg de quasi sis-centes pàgines, la vida regalada de la reina de França, a la cort de Versalles, el seu captiveri i la seva mort a la guillotina. Segons apunten els editors, «només algú amb un formidable coneixement de l’ànima humana podia emprendre un viatge com aquest a un dels moments més apassionants de la història». Perquè Zweig, a Maria Antonieta, fa un relat vibrant i documentat de la convulsa Revolució Francesa, sembrat de luxes, misèries, traïcions, estafes, evasions, intrigues, lleialtat, deslleialtat, execucions i sacrificis.