El pòdcast de la Queta arriba a Figueres per fomentar l'ús del català

Una cabina de ràdio està instal·lada a la placeta baixa de la Rambla i hi serà fins al dia 9 de novembre

Jordi Callol

Jordi Callol

L'any 2005 va néixer la Queta, un personatge creat per la Generalitat de Catalunya amb l'objectiu de protagonitzar les campanyes de defensa de la llengua catalana.

Ara el Departament de Cultura l'ha recuperat, l'ha adaptat als nous temps i està fent una gira pel principat amb una clara finalitat: fer el pòdcast més gran que s'ha fet mai en català. D'aquesta manera, aprofitant la popularitat d'aquest nou format de difusió, es vol «estimular, sensibilitzar i fer que la ciutadania agafi hàbits diferents pel que fa a quina és la llengua que s'ha de fer servir als espais públics i de socialització», ha explicat Josep Calataiud, director dels Serveis Territorials a Girona del Departament de Cultura, durant la inauguració d'«El pòdcast de la Queta» a Figueres, en la qual també hi ha intervingut Josep Maria Bernils, regidor de Cultura.

Aquest dimarts 7 de novembre la Queta ha arribat a la capital de l'Alt Empordà amb una cabina de ràdio que s'ha instal·lat a la placeta baixa de la Rambla i hi serà fins al dia 9 de novembre. Totes aquelles persones que ho vulguin poden accedir-hi de 10 a 14 h i de 15 a 18:30 h i hi poden participar de quatre maneres diferents: cantant en un karaoke de la cançó Començar, interpretada pels Tyets, les Marala i el Kelly Isaiah; practicant el català; responent les preguntes d'una entrevista radiofònica o bé donant un petit enregistrament de veu pel projecte AINA.

La cabina radiofònica compta amb una Queta de grans dimensions dient el lema "Provem-ho en català" en quinze llengües diferents «perquè hi ha moltes coses a dir, moltes coses que encara hem de viure en català», segons Calataiud, que també ha dit que «la campanya juga amb una clara voluntat: que la ciutadania tingui la responsabilitat pròpia de què el català és la llengua nacional i la llengua de cohesió de la societat».

A més també ha fet una crida perquè hi participi tota la ciutadania figuerenca, de totes les edats i de tots els orígens perquè «és important que també vinguin aquelles persones que estan començant a parlar-lo i que entenguin que això també és cosa seva. El català és llengua d'acollida i ho ha estat tota la vida i hem de reclamar a la gent que ja parla català que no canviï de llengua i a la gent que està aprenent-lo que es mogui en entorns on el pugui utilitzar». En aquest sentit, Josep Maria Bernils ha expressat que el foment de l'ús de la llengua catalana «és un objectiu de mandat», ja que segons ha exposat el regidor rebien «inputs, des de fa temps, del baix ús social del català en diferents àmbits, però en els darrers anys s'han agreujat. Per això, com a administració, hem de respondre a aquesta preocupació des de tots els fronts que sigui possible».

@emporda_info 🎙️ El pòdcast de la Queta arriba a Figueres per fomentar l'ús del català. 🎥✍️ Jordi Callol #Empordà #Figueres #català #Queta #llenguacatalana #prensaiberica @Prensa Ibérica ♬ original sound - EMPORDÀ