Soc Friki Soc Cultura toca el cel amb 70 estands i atrau, per primer cop, editorials

Entre les activitats no faltaran el karaoke anime, un vermut galàctic, l’actuació del Ballet K-pop i la cantant Akare Croft

Algunes joves participants de la convenció de l’any passat, a la plaça Catalunya de Figueres. | JORDI BLANCO

Algunes joves participants de la convenció de l’any passat, a la plaça Catalunya de Figueres. | JORDI BLANCO / CRISTINA VILÀ BARTIS. FIGUERESc.v.b.

Cristina Vilà Bartis

Cristina Vilà Bartis

Carlos Acedo, ànima, fundador i coordinador de la convenció Soc Friki Soc Cultura de Figueres, promoguda per l’associació de veïns del Rally Sud, està convençut que aquesta cinquena edició, que es fa diumenge, «serà espectacular». De la vintena d’estands participants l’any passat, es passa enguany a setanta que ompliran tota la plaça Catalunya, espai on es van traslladar l’edició passada. De fet, podrien haver estat molts més perquè, com explica Acedo, «m’ha trucat molta gent, però he hagut de dir prou». Un setanta per cent d’aquests participants, que assisteixen voluntàriament, provenen de l’àmbit local i comarcal.

Dels que més celebra l’assistència són les editorials que, per primer cop, fan el pas i permeten, com Acedo desitjava des dels inicis, «barrejar el vessant més festiu amb el més cultural». Es tracta de Spècula que aprofita la jornada per presentar L’intacte de David Toses; Edicions Secc, segell independent especialitzat en ciència-ficció i fantasia, presentant Urbàs i Org: La sang dels Déus de David Gómez; Obscura Editorial i dues editorials més que publiquen còmic independent. A banda d’aquestes editorials, també tindrà presència la Societat Catalana de Ciència-Ficció i Fantasia. A més, hi haurà altres presentacions de llibres com Bàrbara de l’autora figuerenca Montserrat Segura.

El canvi d’emplaçament, dut a terme l’any passat, de la Rambla Nova a la plaça Catalunya, ha permès fer aquest gran salt. «Aquí tenim més visibilitat, estem protegits, tenim més serveis perquè comptem amb diferents punts de llum i possibilitats de fer més coses com ara projeccions de cinema», comenta. Aquest creixement, però, no suposa perdre el caràcter de barri i solidari. En aquest sentit, novament es recolliran aliments -pasta, llegums, oli, llaunes de conserva i productes que no es facin malbé- i s’inclourà la possibilitat d’accedir-hi fent un donatiu en una guardiola. Tot el que s’aconsegueixi anirà, un any més, a la Xarxa de Suport Mutu de l’Alt Empordà. De fet, seran ells mateixos els que ho gestionin. L’any passat es recolliren 800 quilos de menjar i 300 euros.

Una proposta transversal

Acedo confirma que la convenció és una proposta transversal, que ha estat capaç d’atrapar a un públic d’edats molt diverses. «Tenim el manga que atrau al jovent, el còmic i la literatura de ciència-ficció al públic més adult com també el cosplay», comenta el coordinador. Durant la convenció hi haurà photocalls de Star Trek, de Star Wars, Doctor Who i James Bond. A més, es faran sessions de cinema de curts fantàstics, jocs de taula, creació de grafiti anime en directe, vermut galàctic, l’actuació del Ballet K-pop i la cantant Akare Croft. També hi haurà tres exposicions: Saeye, Goregochi i el mateix Acedo.

[object Object]

Fins a setanta-un originals arribats d’arreu del país, però també d’Itàlia i els Estats Units, opten al setè premi Frederic Pujulà de narrativa curta de gènere fantàstic. El nom del guanyador i dels set primers finalistes es donarà a conèixer diumenge a les 6 de la tarda, quan tindrà lloc el lliurament dels premis. Val a dir que enguany les bases del guardó han canviat i que no hi ha premis en metàl·lic. «Pensàvem que amb la quantitat de relats que teníem quedava pobre tenir un sol guardonat», comenta Acedo. Així, aquests diners s’invertiran a pagar l’edició d’un llibre que inclourà el relat guanyador i els set finalistes escollits. «El premi es converteix en més popular i agraït», diu Acedo ben convençut tot afegint que se sent molt feliç de veure com hi ha autors que repeteixen, alguns dels quals són professionals. Dels que se sent més orgullós, però, és d’aquells que superen els 80 anys. I n’hi ha uns quants.