Sant Miquel de Fluvià recorda la polièdrica figura del mestre Miquel Oliveres

S’ha inaugurat una exposició que ressegueix la passió que sentia per la música, l’escriptura així com el dibuix i la pintura que també practicà

L’obertura coincidí amb els 25 anys de la mort d’Oliveres.

L’obertura coincidí amb els 25 anys de la mort d’Oliveres. / ASS. SANT MIQUEL

Cristina Vilà Bartis

Cristina Vilà Bartis

Miquel Oliveres i Cases (1907-1998) va ser un home molt polifacètic, amb una intensa avidesa creadora que va expressar a través de diferents disciplines artístiques. Mestre de professió, ofici que va exercir a Palamós, Púbol, Llers, Siurana d’Empordà, Vilanova de la Muga, entre altres pobles, l’apassionava la música i les lletres, així com la pintura i el dibuix. Amb la voluntat d’homenatjar-lo i apropar els veïns, sobretot els que no el van conèixer personalment, a aquest univers tan ric d’Oliveres, els responsables de l’associació Sant Miquel de Fluvià, un record per la memòria van inaugurar, el passat 11 de setembre, una exposició a la Sala Claustre, al costat l’Ajuntament, que es pot visitar els divendres, dissabtes i diumenges.

Fer l’acte inaugural per la Diada no va ser casual: coincidia amb els vint-i-cinc anys del traspàs d’Oliveres. Mar Aymerich, regidora de Cultura de l’Ajuntament i presidenta de l’associació organitzadora de la mostra, explica que Oliveres era una persona molt coneguda al poble. De fet, és un dels fills predilectes. «Tot i que mai hi va fer de mestre, sempre va mantenir viva la relació», comenta Aymerich. A més, vivia ben a prop, a Torroella de Fluvià. Qui si viu encara a Sant Miquel és la seva germana per part de pare, Maria Oliveras Fajol, la complicitat de la qual ha estat essencial per tirar endavant l’exposició.

En aquest sentit, a la Sala Claustre s’hi exhibeix peces cedides per la germana i per altres membres de la família i veïns com Montserrat Blanch Lanza, Família Blanch - Rodríguez, M. Dolors Ferrer Ferrerons, Olga Mallol Giralt, Ramon Parramon Sois, Carme Ripoll Borrell, Neus Ripoll Sastre, M. Dolors Reig Garganta. Entre les obres que es poden admirar destaca la col·lecció de postals fetes a plumilla que va dedicar al romànic català: des de Sant Miquel de Fluvià a Sant Miquel de Cuixà, passant per Sant Martí del Canigó, Sant Pere de Roda, Vilabertran, Castelló d’Empúries, Vilanova de la Muga, Camprodon, Sant Joan de les Abadesses i Torroella de Fluvià. En pintura, va experimentar amb tècniques diverses i va plasmar molts espais viscuts. Com expliquen els organitzadors de l’exposició, Oliveres «va començar a interessar-s’hi quan va acompanyar el pintor Josep Bonaterra Gras (Figueres, 1884-1958) en les seves incursions entorn del poble per copsar l’essència del paisatge.

Val a dir que Miquel Oliveres també va deixar un llegat literari del qual destaca una història del monestir de Sant Miquel de Fluvià il·lustrada per ell mateix, el llibre de contes Vivències d’un temps i un dietari de guerra que va ser publicat i que recull el dia a dia de la guerra civil. Fragments d’aquestes obres es llegiran el proper 30 de setembre quan, aprofitant la festa major, es farà un acte literari per recordar-lo. Es complementarà també amb música, ja que Oliveres tocava el piano, el violí i el violoncel.