Ja coneixes la programació de la temporada de tardor de Figueres Cultura?

S'han programat més de 150 activitats que van des d'obres teatrals, passant per concerts, xerrades i tallers

Moment de la presentació de la programació.

Moment de la presentació de la programació. / Ajuntament de Figueres

Emporda.info

Figueres ha presentat la programació de tardor de Figueres Cultura. Ho va fer aquest dimarts en un acte als Jardins del Convent dels Caputxins i la muralla Carlina, on es va representar la peça de dansa "Tan a prop" de la companyia de dansa Júlia Godino i Alexa Moya. Una performance que va servir per alçar el teló de la programació que proposa Figueres Escena, el Museu de l'Empordà i la Biblioteca entre setembre i desembre, que agrupa més de 150 activitats.

Pel que fa a la programació de Figueres Escena proposa més de cinquanta propostes escèniques i musicals programades per l'Ajuntament i entitats i privats com Els Amics de les Arts, Dagoll Dagom o Peeping Tom i Rocío Molina. Durant aquests quatre mesos es podran veure èxits teatrals com "Fitzroy" amb les conegudes actrius Sílvia Bel, Sara Espígul, Míriam Iscla i Natalia Sánchez; o el multipremiat monòleg de Josep Maria Miró "El cos més bonic que s'haurà trobat mai en aquest lloc", protagonitzat per Pere Arquillué.

Aquesta temporada també torna el gènere del teatre musical i la cita operística. Aquesta darrera anirà a càrrec de la Fundació Òpera de Catalunya. Alhora, les propostes de dansa venen protagonitzades per dos grans noms dintre de l'escena europea i seran dos dels espectacles més destacats de la temporada: Peeping Tom i la "bailaora".

Pel que fa a la música, Els Amics de les Arts presentaran al Teatre Municipal el Jardí de Figueres el seu nou disc "Allà on volia", en un repertori combinat amb les cançons més conegudes del grup. En aquest escenari també tindrà lloc un tribut a Queen amb el grup Play The Game i un concert de músics de l'Empordà sota la direcció de Carles Coll.

En un format més petit, la sala La Cate acollirà la presentació del primer treball del figuerenc Daniel González, sota el nom artístic Chico Boy, i a l'Auditori Caputxins es podran escoltar diversos concerts.

En una línia per a tots els públics, es podran veure dues companyies joves de territori gironí que posen l'accent a la preservació del medi ambient amb espectacles de circ i obres de teatre d'objectes i titelles.

Per als més petits hi haurà espectacles per a diferents franges d'edats: per a la primera infància (de 0 a 5 anys) s'ha programat "Sona la llum de La Curiosa"; per a nens de quatre anys o més es proposa "Miranius de D_Paper"; i l'espectacle de dansa Cometa de Roser López Espinosa es recomana per a infants de 6 anys. Aquestes propostes es complementen amb les que ofereix l'entitat La Cate, el Museu de l'Empordà i la Biblioteca de Figueres.

En el llibret de la programació també es recullen les propostes d'entitats de la ciutat i privats i les de les companyies empordaneses, destacant els nous projectes de La Funcional, 30 de febrer i Solucions Escèniques. Tampoc faltaran Els Pastorets, que enguany celebren el seu centenari tornant al Teatre Municipal el Jardí amb una doble proposta: les representacions d'El primer Nadal dels pastors i un concert amb la seva orquestra.

Per tal que el públic pugui gaudir de les propostes a preus assequibles, l'Ajuntament de Figueres, una temporada més, ofereix un abonament de 5 espectacles per 60 €, a escollir entre sis espectacles, o bé el paquet excel·lent + estrella, que combina dos espectacles per 35 o 30 € segons la combinació. Les entrades es posen a la venda aquest dijous 7 de setembre de 19 a 21 h a la taquilla del Teatre Municipal el Jardí i a partir de les 19.30 h al web www.figueresaescena.cat.

Exposicions, xerrades i tallers completen la programació

Pel que fa al Museu de l'Empordà, el dia 12 de setembre, tancarà les portes per a la seva renovació, i la seva obertura parcial està prevista pel gener de l'any vinent. La Sala d'Exposicions l'Escorxador acollirà "Empordoneses 2023. Dilogies alternatives. Digues... pren la paraula!!", de l'11 d'octubre al 21 de gener de 2024. La 14a edició parteix del significat de la paraula dilogia per entrar en interpretacions dobles de la realitat. La mostra convida deu artistes a portar la iniciativa temàtica, a parlar del que considerin que val la pena que sigui dit.

De setembre a novembre tindrà lloc la quarta temporada d'Històries de l'Art, un cicle de cursos per aprofundir en diversos aspectes de l'art a partir d'un acostament transversal i obert a tothom. En aquests nous cursos es tractarà el cinema a Catalunya, el manga i l'art d'acció i la salut.

Un altre acte important pel Museu serà la celebració del centenari del naixement de dos artistes empordanesos, Evarist Vallès i Bartomeu Massot, amb una conversa que tindrà lloc el dia 19 d’octubre.

Al mateix temps, la Biblioteca de Figueres enguany programa, com cada temporada, activitats entorn de la lectura, la cultura i l'aprenentatge amb presentacions de llibres, que permeten als autors de trobar-se amb els lectors i donar a conèixer la seva obra, recitals poètics, activitats musicals, tallers de formació digital i exposicions de petit format. També hi haurà el club de lectura. Així mateix, el cicle de conferències enguany tractarà temes com els "Sistemes alimentaris avui, reptes de futur", on es parlarà sobre les claus dels reptes de futur sobre els sistemes alimentaris.

A més, la figura i obra del poeta Carles Fages de Climent estarà ben representada a través d'una presentació literària i dues conferències. D'altra banda, els noms propis de la música universal i local com els de Pau Casals, Josep Quer, Camil·la Lloret, Alícia de Larrocha i Agapit Torrent seran protagonistes de conferències i presentacions. La mostra "1989: Empordà elèctric" i la conferència sobre l'òpera sobre "Romeu i Julieta" completen les accions musicals.

Paral·lelament, el divendres, 22 de setembre, a les 7 de la tarda, a l'Auditori de Caputxins, tindrà lloc un acte públic de donació de la biblioteca vitivinícola d'Eduard Puig Vayreda, amb la participació de Josep Roca, sommelier del Celler de Can Roca, Oriol Puig, fill de l'enòleg, Nati Vilanova, directora de la Biblioteca i Jordi Masquef, alcalde de Figueres.

La tardor tindrà un apartat destacat del manga i l'anime, amb xerrades sobre aquests gèneres i amb una secció renovada de còmics manga, amb especial atenció als títols en català. I és que, El manga i l'anime seran els protagonistes del cicle d'activitats en el que hi participen tots els equipaments de l'àrea de cultura i que enguany porta el nom d'"Una tardor de Manga i Anime". Es duran a terme diferents activitats com xerrades, tallers, música i un joc lúdic sobre aquests gèneres.

Finalment, i com sempre, la Biblioteca proposa una programació d'Hores del Conte adreçades a famílies amb infants per tal que gaudeixin d'un munt de contes explicats per a professionals del sector que els faran emocionar i estimar la lectura. En les propostes adreçades a menors de 3 anys, les propostes inclouen cançons i ballmanetes per fer gaudir dels contes els més petits de la casa.