L’Acústica, el festival que fa vibrar el centre de Figueres des de l’any 2002

El final d’estiu estarà protagonitzat per més de quaranta propostes musicals pensades per a tots els públics en diferents espais

Jordi Callol

Jordi Callol

«Cartell de luxe per al primer Cicle de Concerts Acústics». Així titulava l’EMPORDÀ el 12 de setembre del 2000 l’article previ a l’estrena d’un cicle musical que acabaria convertint-se en el Festival Acústica l’any 2002. Segons explicava el periodista Marc Testart en la crònica d’aquella primera edició, aquest esdeveniment va atraure entre 2.500 i 3.000 persones i els músics que més van triomfar van ser Kiko Veneno, Paul Fuster i Toni Beiro.

Lluny queda aquella primera Acústica en un temps en què Joan Armangué era el batlle de Figueres: «No va ser un inici senzill, amb molta voluntat, que naixia de poca cosa. Però al voltant d’aquesta poca cosa, molta il·lusió per generar un projecte musical en el qual van confluir dues persones clau perquè l’Acústica es convertís en el gran projecte que és avui: per un costat, Xavi Pascual, director del festival, i per l’altre Joan Balada, com a regidor de cultura de l’ajuntament».

Enguany aquest festival figuerenc arriba a la seva vintena edició entre el 31 d’agost i el 3 de setembre, i presenta una programació que, com ja ho fa des dels seus inicis, «aposta per les noves escenes, sense deixar les que ens han acompanyat aquests anys», explica Xavi Pascual.

I és que mirant els artistes programats queda clara aquesta declaració. The Tyets és el cap de cartell de la vintena Acústica, el grup del moment que ja hi va actuar l’any passat omplint la Rambla i que ara hi arriba en el seu moment més àlgid. Però també s’hi podran escoltar altres bandes com La Casa Azul, Miki Núñez, Stay Homas, Buhos, La La Love You, Julieta, Figa Flawas, Triquell, Maria Escarmiento... i una llarga llista que supera per primera vegada la quarantena de propostes musicals, repartides entre la plaça de la Palmera, la plaça Catalunya i la Rambla. A més, els cinc finalistes de la segona edició del programa Eufòria de TV3 actuaran en un doble concert al Teatre El Jardí.

Cal no oblidar l’Acustiqueta, el format familiar d’aquest festival, que enguany comptarà amb El Pot Petit, Ambauka i, com sempre, l’Orquestra Di-versiones.

Aquesta àmplia varietat converteix «el festival Acústica en un dels festivals de música de referència de tot Catalunya i és importantíssim per la ciutat de Figueres», afirmà Jordi Masquef, alcalde de la ciutat, en declaracions a aquest mitjà el dia de la presentació del festival. Aquesta rellevància té un poder de convocatòria molt gran, arribant a congregar més 100.000 persones l’any passat, motiu pel qual «no ens podem permetre el luxe de perdre oportunitats com aquesta», diu Masquef.

Precisament aquestes xifres elevadíssimes d’assistents obliguen a prendre algunes mesures. Aquest any les persones interessades a assistir en algun dels concerts que se celebrarà a la Rambla haurà de ser-hi amb temps, ja que se’n limitarà l’aforament. Un total de 21 càmeres intel·ligents dedicades únicament al comptatge de caps controlaran el nombre de persones que entrin i surtin d’aquest passeig figuerenc. Entre la Rambla, la placeta baixa i la plaça Josep Pla hi podrà haver un màxim de 10.640 persones i quan s’arribi al límit, un dispositiu format per diversos controladors s’encarregarà d’evitar l’entrada de més públic. A més, el carrer de Sant Pau es convertirà en un «vial lliure de vehicles i persones», per no tenir cap impediment en cas d’haver-se de fer alguna evacuació.

Una gran festa d’aniversari

El cartell ja deixa clar que l’Acústica està de festa, però encara acabarà de posar la cirereta del pastís amb un concert molt especial: l’espectacle 20 anys d’Acústica. Se celebrarà el dissabte 2 de setembre a les 19 h a la Rambla i el conduirà el reconegut pallasso Tortell Poltrona. Hi actuaran Albert Pla, Quimi Portet, Judit Neddermann, Joan Garriga, Raül Refree i Judit Farrés acompanyats per «una súper banda» de sis músics.

I el festival encara amplia la seva festa amb la fira del disc, organitzada pel Casino Menestral Figuerenc, a la plaça del Doctor Ernest Vila i un nou escenari a la plaça Josep Pla dedicat als pòdcasts en català. Allà s’hi podrà veure el Bus Escola, Loft Show, Grau x Grau, Xapa La Ràdio, La Bugada i l’Última Copa.

Cal afegir que Comerç Figueres també celebra aquest aniversari amb un concurs d’aparadors dedicat a l’Acústica als diferents establiments comercials de la ciutat.

D’aquesta manera, Figueres es convertirà de nou en la capital musical del país durant quatre dies que marcaran el final de l’estiu.