L’esplendor del rock empordanès, en una exposició a Figueres

La mostra a la biblioteca recull discos, cartells o fotografies vinculats a les bandes de l’Empordà Elèctric

Alguns dels materials de la mostra.

Alguns dels materials de la mostra. / ED. CAL·LÍGRAF

Alba Carmon

Vinils, fanzins, cartells i fotografies d’uns anys 80 en què l’Empordà bullia a ritme de rock protagonitzen una exposició a la Biblioteca Fages de Climent de Figueres. A partir del llibre Empordà elèctric, del rosinc Francesc Galí, l’equipament figuerenc acull una mostra titulada 1989: Empordà elèctric amb una selecció de materials relacionats amb l’eclosió musical dels anys 80 a l’Empordà, que van tenir com a punt d’inflexió l’enregistrament del disc El gran masturbador.

L’any 1989 moria a Figueres Salvador Dalí i el músic Carles Garcia es presentava a l’Ajuntament amb un projecte poc habitual sota el braç. La proposta era fer un homenatge musical al pintor, enregistrant un disc i fent un concert.

Aquella idea va fer realitat i es va editar el disc col·lectiu El gran masturbador amb la participació d’onze grups de la comarca: Locura de Amor, Hobbie, Apátridas, Doctor Chivato, Digit Arts, La Cripta, No sé, Imprevisibles, Código de Barras, Los Carbónicos i Tremendos. El gran concert de rock es va celebrar a la Plaça de Braus, sota el nom de Dalí Rock i els músics de les bandes es van organitzar creant l’associació Empordà Elèctric.

La biblioteca ha seleccionat per a l’exposició materials de la seva col·lecció i també de col·leccionistes particulars, amb l’objectiu d’oferir una mostra representativa del vigor musical del moment, una tria que inclou discos, publicacions, fotografies i fins i tot algunes de les samarretes del marxandatge oficial.

La mostra vol reivindicar la riquesa musical i creativa del rock dels 80 a l’Empordà i pretén donar visibilitat al fons de música local de la biblioteca per convidar als ciutadans que tinguin materials com aquests a fer-hi aportacions que el continuïn enriquint

La mostra, que es podrà visitar fins al 13 de setembre, coincideix amb la presentació, el 8 de setembre (18.30) del llibre Empordà elèctric (Edicions Cal·lígraf), una crònica de la moguda empordanesa escrita per Galí, que va ser baixista de Los Carbónicos. 

La presentació anirà a càrrec del periodista Carles Pujol i es tancarà amb tast musical a càrrec de Ginger, el trio d’excomponents de la banda Hobbie.

La mostra es presenta aquest dijous a les 5.