El dia que la Xaranga BufaTramuntana va actuar amb The Tyets

El grup mataroní acaba d'aconseguir el disc de platí per "Coti x coti"

La Xaranga BufaTramuntana amb The Tyets

La Xaranga BufaTramuntana amb The Tyets / BUFATRAMUNTANA

Jordi Callol

Jordi Callol

The Tyets va aconseguir aquest 8 d'agost el disc de platí per Coti x coti, un tema que fusiona la sardana amb el reggaeton. El grup mataroní va néixer el 2018 en una festa alternativa de les Santes de Mataró que cada any congrega centenars de persones per gaudir de diferents propostes musicals: les Santrash.

Tot i que ara ja són coneguts per èxits amb milions de reproduccions com Olívia, De l'1 al què o Bailoteo, continuen actuant en aquest esdeveniment alternatiu. Precisament el passat 27 de juliol van tornar-hi per celebrar els cinc anys dels seus inicis, i ho van fer acompanyats de la Xaranga Bufatramuntana, un conjunt instrumental de l'Alt Empordà. Però on comença aquesta relació entre el grup mataroní i l'altempordanès?

Tot va començar a inicis d'any quan Mireia Pareta, una de les components de la Xaranga, va rebre un missatge: «Jo toco el fiscorn i el 31 de gener un amic meu va preguntar-me si em faria gràcia col·laborar amb els Tyets a la gala dels Premis Enderrock, que es va fer el mes de març, perquè havien de presentar-hi el tema Coti x coti». Un cop va acceptar aquesta proposta,  Oriol Ramon, un dels membres de Tyets, va enviar-li aquesta nova cançó (quan encara no s'havia publicat) i «amb l'Aniol Masdeu, que també forma part de la Xaranga, ens va agradar i ens la vam posar 'en bucle'».

Quan aquest exitós tema ja es va publicar, els dos components van creure que «estaria bé versionar el tema nosaltres» i «penjar-ho a les xarxes com fem últimament amb altres temacles, i també anar-lo tocant a les nostres actuacions pels pobles». Un cop van penjar el vídeo, Pareta el va enviar als Tyets i «van dir que els hi havia agradat molt, però la cosa va quedar aquí».

@bufatramuntana Estem molt contents d’ensenyar-vos, per fi, el nostre Mix The Tyets ☀️ Coti x Coti 🤝🏼 Bailoteo VISCA LA TERRA 💚 #thetyets #cotixcoti #bailoteo #reggaeton #sardana #xaranga #charanga #musicband #catalunya #mix #mixthetyets #parati #fyp #xarangabufatramuntana #bufatramuntana @thetyets ♬ original sound - BufaTramuntana

No va ser fins fa un mes que Oriol Ramon va enviar un llarg text a Mireia Pareta. En aquest escrit va proposar als membres de la BufaTramuntana que participessin a les Santrash. Aniol Masdeu explica que «ells hi actuen cada any de forma gratuïta fent espectacles diferents dels habituals: l'any passat ho van fer amb instruments de joguina, fa un temps van afegir-hi ball...».

El mix de The Tyets que toca el conjunt altempordanès uneix Bailoteo i Coti x coti i poder-lo tocar a les Santrash amb els seus autors «ha estat una mena de reconeixement», exposa Mireia Pareta, que també diu que «ha estat el millor bolo que hem fet».

La Xaranga BufaTramuntana va fer la seva actuació habitual, amb alguna petita la modificació perquè van tocar els dos temes sencers, mentre Oriol Ramon i Xavier Coca cantaven amb un megàfon. En acabat, també van tocar dos temes més per tal de mostrar a la població mataronina el repertori dels de l'Alt Empordà. «Va ser una experiència que ens va agradar molt, el públic estava molt entregat i ens van dir que farien tot el possible perquè hi tornéssim».

Ara falta saber si aquella col·laboració en terres mataronines es repetirà en terres figuerenques quan The Tyets actuï a l'Acústica.