La veu poderosa de Freddie De Tommaso omple de notes verdinianes la inauguració del Festival de Peralada

El tenor britànic-italià, que ha seduït al públic que omplia l'església del Carme, ha actuat al costat de la pianista Audrey Saint-Gil aquest passat divendres

VÍDEO: La veu poderosa de Freddie De Tommaso omple de notes verdinianes la inauguració del Festival de Peralada

Gemma Tubert (ACN)

Cristina Vilà Bartis

Cristina Vilà Bartis

La inauguració del Festival de Peralada sempre és una festa, com obrir la porta a l'inici de l'estiu a l'Empordà. Aquest any, però, aquesta porta s'ha obert una mica més tard. Ho ha fet, aquest divendres passat, sense la grandiloqüència dels grans muntatges -l'auditori del festival està en obres- i s'ha adaptat sàviament a un espai molt més íntim i recollit, que ja s'utilitza cada any durant el festival, com és el de l'església del Carme. A l'altar d'aquest recinte, custodiats per l'escultura de la Verge al fons i uns magnífics tapissos, la veu poderosa del tenor, mig britànic mig italià, Freddie De Tomasso va alçar-se victoriosa a través de les notes verdianianes que van seduir a un públic silenciós i atent. Al seu costat, l'electritzant Audrey Saint-Gil que va deixar aflorar una punyent personalitat davant del piano tot evidenciant que eren dos els intèrprets que actuaven en aquella vetllada d'estrena.

La pianista Audrey Saint-Gil i el tenor Freddie De Tommaso durant el recital inaugural.

La pianista Audrey Saint-Gil i el tenor Freddie De Tommaso durant el recital inaugural. / Miquel Gonzalez/Shooting (Festival de Peralada)

No és la primera vegada que De Tommaso actua a Peralada. Ho va fer fa ben pocs mesos, en la primera edició del Festival de Pasqua. Aleshores, el públic es va quedar amb ganes de degustar una mica més aquesta veu en estat de gràcia. En aquesta ocasió, el recital es va dedicar exclusivament a la música de Giuseppe Verdi (1813-1901). Els dos intèrprets van mostrar una absoluta complicitat passant de peces delicades a altres més fresques i jovials o de ritmes que permetien a De Tommaso lluir les seves capacitats. A la primera part ja es van poder escoltar alguns bravos discrets entre la platea, elogis que van incrementar-se, a la segona. En aquesta no van faltar peces que donaven l'oportunitat a De Tommaso d'omplir amb la seva veu plena de matisos cadascun dels racons de l'església. Va ser, però, en el moment final, el de les propines, en interpretar la coneguda E lucevan le stelle de l'òpera Tosca, de Puccini, quan el públic va cedir absolutament, aixecant-se dempeus per ovacionar-los.

Com a apunt a destacar, l'opció presa pel tenor de descartar l'etiqueta per optar per un vestit més informal i adaptat a les temperatures estivals, més encara en recintes tancats tot i la climatització on la calor es fa notar. També la presència, tot i que discreta, de mòbils entre el públic filmant i capturant imatges del moment, quelcom força insòlit, fins ara, en els recitals de l'església del Carme.

Les actuacions del cap de setmana

Després d'aquest primer recital, el Festival segueix el programa aquest mateix dissabte amb dues propostes. La primera es fa al Claustre de Sant Domenec, a les 18.30 hores, de la mà d'Imma Santacreu i Hèctor Parra, dos músics aclamats coneguts pel seu enfocament innovador i col·laboratiu en la creació musical.  Aquí aterren amb el taller-concert Cos a Cos estrenat al Petit Palau dins del cicle Km0 de la temporada BCN Clàssics. 

La segona proposta de dissabte, de nou a l'església del Carme a les 20 hores, va a càrrec del duet format per la soprano Diana Damrau i el baix francès Nicolas Testé, que estaran acompanyats al piano per Helmut Deutsch. La soprano alemanya retorna a Peralada on ja va debutar l'any 2015 en el mateix escenari amb gran èxit.

Diumenge, també al Carme, tancarà el primer cap de setmana de l'edició d’enguany del festival l'espectacle De Monteverdi a Piazzolla. La trobada entre el compositor barroc Claudio Monteverdi i el bandoneonista i compositor argentí Astor Piazzolla la farà possible la Cappella Mediterranea, dirigida per Leonardo García Alarcón, amb la participació de la soprano Mariana Flores i el tenor Diego Valentín Flores. De Monteverdi a Piazzolla és un intent de mostrar com tracten dos genis de la musica qüestions vitals com la nit, l’amor, l’abandó, la guerra o la mort.