Un jove, que creia que a casa seva hi havia "el diable", mata el seu pare apunyalant-lo a Vilafant

Els Mossos han hagut d'entrar al domicili perquè el presumpte homicida que s'havia atrinxerat armat al pis 

El jove anava cridant des de la nit que a casa hi havia "el diable" i també en presència de la policia

Ha ganivetat el pare al coll, la víctima era imam a Roses

L'edifici del carrer Figueres de Vilafant.

L'edifici del carrer Figueres de Vilafant. / Eduard Martí

Eva Batlle

Els Mossos d'Esquadra investiguen un crim a les comarques de Girona. S'ha produït de matinada en un pis de Vilafant. Un jove de 22 anys ha matat el seu pare de 50 anys d'una ganivetada. Un altre familiar -l'oncle- és qui ha avisat dels fets als veïns i s'ha alertat els serveis d'emergències. El jove s'ha tancat al domicili, com ha avançat la periodista Anna Punsí i ha confirmat Diari de Girona, del mateix grup editorial que l'EMPORDÀ. S'ha resistit a la detenció i s'ha atrinxerat. Agents d'ordre públic de l'ARRO han intervingut i finalment s'ha entregat i l'han arrestat. 

El jove convivia al domicili amb la família. El motiu que l'ha portat a atacar mortalment el pare per ara es desconeix. La víctima era imam a Roses des del 2015.

Aquest parricidi ha tingut lloc a l'àtic d'un bloc de pisos del carrer Figueres on vivien el pare i el fill, la mare, l'oncle i tres nens. La família estava empadronada des del 2019 en aquesta població. Pel que fa a la mare i les tres criatures no eren al pis el moment dels fets ja que estaven en un altre país.

"El diable"

Els agents de l'Àrea d'investigació Criminal (AIC) estan a càrrec del cas i indaguen en els motius de l'atac criminal.

No es descarta que el presumpte homicida tingui algun tipus de trastorn. Hores abans de l’atac, veïns del bloc van alertar la policia que havien sentit el jove cridant des del domicili i que deia que hi havia «el diable» a casa i que volia fer-lo fora. Això va succeir cap a les nou de la nit i es va allargar fins a quarts d'onze.

Poc després de les dotze de la nit és quan s'hauria produït el crim, quan el pare hauria tornat al pis perquè estava fora a Roses on havia anat a practicar la religió musulmana perquè era imam en una de les dues mesquites de la població. Després de discutir-se, el jove l'ha ganivetat al coll, segons fonts consultades. El crim ha tingut lloc entre la cuina i el passadís, és a quí, on l'ha ganivetat, atacat i perseguit. A banda de la ganivetada, l'home presenta també altres ferides que podrien ser d'un tornavís.

Després el noi s'ha tancat al bany i els Mossos d'Esquadra de la comissaria de Figueres han intentat parlar-li però inicialment s'ha negat a sortir. Al cap d'una estona n'ha sortit armat i anava dient que hi havia "el diable" i que el fessin fora de casa, segons destaquen fonts veïnals. Finalment, s'ha entregat a la policia i ha llançat les armes que duia: un ganivet de cuina i un tornavís. Llavors, els agents de l'ARRO han accedit a dins i l'han detingut.

Quant al cos de la víctima, s'ha traslladat a l'Institut de Medicina Legal i Forense de Girona, on se li farà l'autòpsia. Aquest matí, pels vots de dos quarts de vuit, la comitiva judicial i els Mossos d'Esquadra ja han abandonat l'escena del crim de Vilafant. El cas es troba sota secret de sumari per ordre del jutge de guàrdia de Figueres. Arran de l’estat psquiàtric del jove detingut el jutge ha rebutjat fer una reconstrucció del crim al lloc dels fets, segons informa l'ACN. Els investigadors de la seva banda segueixen indagant en els motius i també han pres declaració a testimonis dels fets.

Antecedents psiquiàtrics

Pel que fa al presumpte homicida, el SEM inicialment l'ha evacuat a un centre mèdic per aclarir si ha patit algun tipus de brot i posteriorment, ha passat a mans dels Mossos d'Esquadra que investiguen els fets. Segons l'ACN, el fill té antecedents psiquiàtrics i va estar ingressat fa uns mesos.

Es dona el cas que no és la primera vegada que el jove protagonitza fets similars al domicili de Vilafant. La Guàrdia Municipal de Vilafant i els Mossos han hagut d'actuar més d'una vegada per alguns fet relacionat amb el presumpte parricida.

Precisament, el pare -el difunt- va portar el seu fill aquest dissabte a l'hospital de Figueres perquè estava molt alterat després d'haver deixat la medicació, segons indiquen fonts de la comunitat musulmana. Al final però no el van derivar a cap centre sinó que van indicar-li que el traslladés a Girona, asseguren les mateixes fonts.

La víctima mortal era imam de la mesquita Sounna de Roses des de l'any 2015. Ahir hi havia anat a treballar i avui, era el seu dia de festa. La comunitat musulmana de Roses preveu fer un acte de record durant el dia de l'oració, és a dir, el dia de l'enterrament. El cos però serà repatriat al Marroc.

Quatre crims en set mesos

El d'aquesta passada mitjanit a Vilafant és el quart crim que s'ha produït enguany a les comarques gironines.

El primer va tenir lloc a principis de març, el dia 10 es va trobar un home de 36 anys mort d'un tret al pit a Cantallops. Els Mossos tenen encara una investigació oberta pels fets i no han transcendit detencions. Aquest cas s'apunta que estaria relacionat amb el tràfic de drogues.

El mateix mòbil és el que s'apunta en el cas d'un home que van abandonar ferit de mort el dia 23 d'abril al matí a urgències de l'hospital Trueta de Girona. La víctima és d'origen albanès i té més de 30 anys. Fins al moment, no ha transcendit que hi hagi detinguts amb relació al cas, tot i que sí que s’ha identificat i pres declaració a la persona que va portar la víctima fins al Trueta.

L'altre crim és el que es va conèixer l'11 de maig però el crim seria del mes de març. Els Mossos d'Esquadra van informar de la detenció d'un home relacionat amb la mort violenta d'un altre home el març a Riudarenes. La víctima tenia 29 anys i el seu cos va ser localitzat a mitjans d'abril en una àrea boscosa de la localitat. Abans, el mes de març, se n'havia denunciat la desaparició al municipi i els Mossos van tenir clar que podia estar relacionada amb el crim organitzat. Una plantació de marihuana hauria estat el desencadenant d'aquesta mort. I és tant la víctima com l'homicida vigilaven el cultiu en una casa de la urbanització de Can Fornaca.