Just fa dos anys, els responsables del Museu d’Història Medieval de Castelló d’Empúries tenien pensat engegar Librum, el primer mercat del llibre vell al nucli històric. El projecte, però, es va aturar a causa de la pandèmia fins aquest diumenge, de 8 del matí a 1 del migdia, quan, en col·laboració amb l’Associació de Comerciants i Empresaris, s’ha decidit tirar-lo endavant. En aquesta primera edició, que s’instal·larà a la plaça Jaume I, just davant la Cúria-Presó, es preveu la participació inicial d’unes sis parades de llibres antics i d’ocasió, arribades de diferents punts de les comarques gironines.

El tècnic Jordi Canet explica que compten amb un públic local interessat en aquesta mena de productes, edicions descatalogades i exemplars difícils de trobar. De fet, fan coincidir Librum amb el mercat de brocanters que es fa cada primer diumenge de mes a la plaça de la Basílica. «És un mercat que funciona bé i que porta públic», explica Canet. A més, per animar la nova iniciativa se l’acompanyarà d’activitats paral·leles com ara una visita guiada a la ruta Fages de Climent, a les 10 del matí; l’actuació musical de Constan i de la rapsoda Montserrat Mundet, a les 11, i, finalment, de la presentació del llibre La revenja Borja. Orland Furiós al descobert, de Lluís M. Mandado, al convent de Sant Agustí, a les 12 del migdia.

Premis a la creació

D’altra banda, l’Ajuntament de Castelló acaba d’obrir la convocatòria dels Premis de la Cultura i les Arts que tenen per objectiu «fomentar i estimular la cultura, la innovació i la creativitat cultural del municipi». Es premiaran cinc àmbits culturals: literari, arts escèniques, musical, audiovisual i arts plàstiques-visuals. Tindran una dotació econòmica de 15.000 euros i a cada categoria s’entregarà un guanyador i un accèssit. Per optar-hi cal presentar una sol·licitud al web castello.cat.