El Premi Nadal de Novel·la 2021 ha rebut 1.044 originals en una edició que no comptarà amb el sopar literari tradicional de lliurement del guardó del 6 de gener a causa de la crisi sanitària del coronavirus, ha informat aquest dimecres en un comunicat l'editorial Destino.

Aquesta edició ha comptat amb una xifra rècord de novel·les perquè, de manera excepcional per la situació sanitària, només s'han acceptat originals en versió digital, sense la necessitat de còpia impresa.

Entre les províncies espanyoles on més novel·les s'han presentat hi ha Madrid, amb 160; Barcelona, amb 72, i València, amb 49, mentre que en altres països destaquen l'Argentina, amb 120; Colòmbia, amb 47, i els Estats Units, amb 28.

De les novel·les que s'han presentat, predominen les obres introspectives i intimistes, les de trama policial i les que tenen lloc dins d'esdeveniments històrics. La novel·la guanyadora del 2020 va ser 'El mapa de los afectos', d'Ana Merino.

El jurat del premi està format per Alicia Giménez Bartlett, Care Santos, Lorenzo Silva, Andrés Trapiello i l'editor Emili Rosers, i la dotació econòmica del guardó serà de 18.000 euros.

El 6 de gener també s'atorgarà el 53è Premi Josep Pla de prosa en català, que aquesta edició ha rebut un total de 60 obres, una "alta participació" a causa que només han acceptat originals en versió digital.

El jurat del premi està format per Laia Aguilar, Marc Artigau, Montse Barderi, Antoni Pladevall i Glòria Gasch, i la dotació econòmica serà de 6.000 euros.

Les obres procedeixen de tot l'àmbit catalanoparlant i es tracta de novel·les d'actualitat, autobiogràfiques, històriques, policíaques i de sagues familiars, a més de dietaris i llibres de contes. L'obra guanyadora la passada edició va ser 'Pluja d'estels', de Laia Aguilar.

En lloc del sopar tradicional, el jurat de tots dos premis compareixeran el 6 de gener a l'Hotel Palace de Barcelona per anunciar el veredicte en un acte únicament per als mitjans de comunicació.