L'any passat, Liberisliber de Besalú, la fira d'editorials independents, celebrava els deu anys de vida. Ho feia amb un punt d'incertesa. No tant per la voluntarietat dels seus organitzadors o dels editors que en són assidus participants i devots combregants, com pels entrebancs burocràtics a que estaven sotmesos. Enguany toca batallar amb la pandèmia, un virus que ho ha trastocat tot. I, malgrat tot, Liberisliber resisteix. Ho fa desplegant-se, aquest dissabte i diumenge, amb un programa que no renuncia a la qualitat i que inclou debats literaris, recitals, tallers i, per descomptat, l'exposició dels fons de seixanta-cinc editorials arribades d'arreu de l'Estat i, entre elles, de l'Alt Empordà com Brau, Cal·lígraf i WunderKammer, i la presència d'autors nacionals de renom com Eva Baltasar.

Miquel-Àngel Codes és el director i fundador de la fira. Més que ningú altre sap de l'esforç que posen aquests petits editors en la feina que fan dia a dia. És per això que se sent feliç en explicar que bona part dels sis diàlegs programats per la Fira, i que es faran a l'escenari ubicat a la plaça Prat de Sant Pere, els protagonitzaran editors. «Això enllaça directament amb l'esperit fundacional de la fira», reconeix. D'entre aquests, Codes destaca el de dissabte al migdia on confrontaran mirades Àngel Magrià, Núria Iceta i Toni Soler, els tres directors i editors de revistes en paper i en català: Gavarres, L'Avenç i El Món d'Ahir. A la resta de diàlegs, repartits durant tot el cap de setmana, també es parlarà de ciència-ficció en català escrita per dones, de novel·la negre en català, de projectes editorials en solitari -una de les convidades és Elisabet Riera de WunderKammer- o d'editar poesia en català.

Codes posa l'accent també en el primer dels diàlegs que reunirà, dissabte a les 12, a Lluís Agustí, Isabel Sucunza, David Guzman i Marc Santandreu. Els quatre parlaran sobre «prescripció lectora» i intentaran posar llum a la pregunta que es fa el mateix director de la Fira: si encara «la gent funciona pel que li ha dit un ésser proper» o es deixa influir per bibliotecaris, llibreters, mitjans de comunicació o xarxes.

Llista d'espera

Llista d'esperaLiberisliber és una fira que, amb pocs mitjans, ha sabut fer-se un lloc entre la indústria editora i, per descomptat, els lectors. La proximitat entre qui edita i qui llegeix és, sens dubte, la clau. Enguany seran seixanta-cinc les editorials que hi assistiran, deu de les quals s'estrenaran. Com els darrers anys, hi ha llista d'espera. Per animar les vendes, algunes de les que participaran, i que s'instal·laran entre la plaça Prat de Sant Pere i la plaça dels Claustres, faran descomptes als lectors. Miquel-Àngel Codes posa en valor que n'hi haurà forces dedicades a la ciència-ficció, moltes a poesia i, per descomptat, novel·la negra que torna a viure un bon repunt. Els autors i traductors empordanesos també hi seran presents signant llibres com Maria Mercè Cuartiella amb La font i els dies o Eusebi Ayensa amb Viatges i poemes de Kavafis.

De la resta d'activitats d'enguany cal destacar també la conferència que oferirà Luis Izquierdo-Mosso sobre Vols dir que això és art? L'acte es farà al pati medieval de Can Llaudes, ubicat a la plaça Sant Pere. També el recital de Joan Rioné, que busca demostrar que «la poesia és la millor manera de salvar el món». A més a més, es manté la proclamació del guanyador/a del premi Francesc Garriga de Poesia.

Accés restringit i a l'aire lliure

Accés restringit i a l'aire lliureViure en temps de pandèmia condicionarà la fira. D'entrada, s'han fet desaparèixer seus, és a dir, espais que, a poc a poc, s'havien anat conquerint. Ara, tots els actes es faran a l'aire lliure. L'accés a la fira serà restringit. S'ha calculat que hi ha una capacitat d'entre set-centes i vuit-centes persones. Els assistents hauran de passar controls de temperatura, portar bé la mascareta i hi haurà gel. A més, a l'envelat, on es faran els actes, les cadires estaran separades. «Aquest any és realment un miracle ser aquí perquè la fira ha estat a punt de no fer-se. No volíem, però, generar una altra mala notícia i sumar-la a les que ja han viscut els editors», assegura Codes. «L'any vinent, ja es veurà», conclou.