El director del Museu d'Història Medieval de Castelló d'Empúries, Jordi Canet, es mostrava molt satisfet, aquest dilluns passat, davant la resposta de públic a les Jornades Europees de Cultura Jueva celebrades aquest cap de setmana passat. Castelló era dels municipis catalans que més propostes oferia i la resposta va ser important, atraient públic nacional però també forà que compartien l'interès per la temàtica.

Les Jornades van incloure activitats variades. Entre aquestes cal destacar, sobretot, la presentació dissabte del llibre Atles d'Història dels Jueus de Catalunya de Manuel Forcano i Víctor HurtadoAtles d'Història dels Jueus de Catalunya. Aquest volum inclou un centenar llarg de mapes que recorren el pas del poble jueu per Catalunya des de les primeres referències fins a l'actualitat. El call jueu de Castelló hi té el seu espai en el llibre i, com exalça Canet, «tota la informació del call i la sinagoga està actualitzada i, fins i tot, hi fa constar el cabalista i poeta del segle XIII, Isaac de Castelló». En aquest sentit, en el Museu d'Història Medieval ja es fa referència a aquest creador.

La pluja obliga a canviar espais

Dins el programa també es van incloure diverses visites guiades, tot i que la de diumenge va caldre anul·lar-la davant la previsió de pluja. Malgrat tot se'n van dur a terme tres més, amb molt bona assistència de públic. D'aquestes, Les pedres parlen incloïa l'entrada al Museu i Castelló, en clau jueva, conduïda per Iraida Sais i Ariadna ComasCastelló, en clau jueva,, que recorreria des de la Basílica, el Museu d'Història Medieval i la sinagoga del Puig del Mercadal.

D'altra banda, també van tenir lloc dins les Jornades dos concerts de música medieval, dissabte i diumenge, que van atraure força públic. El primer amb Tati Cervià i Sheparzz Mishpaha i, el segon, amb el músic Antoni Madueño i els integrants de l'associació empordanesa de música popular i tradicional. En aquest darrer cas va caldre, a la meitat del concert, traslladar-se de la plaça Jaume I a la capella de Santa Clara, ja que la pluja va fer acte de presència.