Per a alguns, passa desapercebut. Per a altres, el mural de Dalí que adorna el carrer Indústria de Moraleja del Vino és perfectament conegut i admirat pel seu realisme. L'obra es refugia en una petita via de municipi des de fa temps, i substitueix a una altra anterior que ja no es conserva i que retratava també al pintor català. Tal com explica el seu autor, Javier Robledo, conegut en el món del grafit com Xav, "la idea va sorgir perquè m'agradava molt fer realisme i pintar retrats, i al veure que la primera imatge havia desaparegut, vaig tornar temps després amb una altra diferent".

D'aquesta manera, l'artista urbà no es mou per una admiració concreta cap Dalí, sinó més aviat per haver descobert, el 2014, el gust pel retrat més realista. Sigui com sigui, el famós pintor empordanès ha trobat el seu lloc a Zamora de la manera més original, i no hi ha millor moment que el present per a romandre refugiat en una província allunyada de la massificació, l'estrès i la incertesa d'aquests temps.

El vincle entre la província de Zamora i Javier Robledo, procedent de Gijón, és un amic natural de la localitat a què visita en ocasions. Aquestes trobades han propiciat el naixement de murals com el de Dalí, "però també d'altres que es poden veure tant a Zamora cabdal com a punts dels afores", com explica l'artista.

Des que el pintor urbà decidís substituir l'obra destruïda per l'actual, aquesta roman sense retocs ni aparents deterioraments. Tot i el seu talent amb els murals, Javier Robledo ha demostrat ser igual de prolífic en l'art del tatuatge, sector en el qual treballa en l'actualitat. El muralista s'ha dedicat a la pintura en parets des de fa una quinzena d'anys, encara que ara està més enfocat en el seu treball com a tatuador, i té un estudi a Gijón. Els seus dissenys, molt demandats, contenen també aquest toc tan personal i caracteritzat pel realisme més pur, a l'igual que la pintura de carrer que té la seva signatura.

El mural de Dalí forma part d'una sèrie de pintures en parets que adornen la província de Zamora, de diferents artistes, i la difusió es potencia cada vegada més, a causa de la bellesa de la seva contemplació i el valor afegit de l'esforç que comporta la seva realització perquè altres puguin gaudir d'aquest art en un museu tan particular com és el carrer. Les obres donen vida a murs abans blancs, i ara, plens de color.

Retrats com aquest, però també sobre altres motius s'han convertit ja en un signe distintiu de Zamora, entre temples romànics i edificis modernistes, de vegades ocults per a la gran majoria, i en altres ocasions a la vista de tots els vianants.