El Museu d'Història Medieval de la Cúria-Presó, de Castelló d'Empúries, organitza novament les VI Jornades d'Estudis sobre la Basílica de Santa Maria, que enguany tindran lloc els dissabtes 5, 12 i 19 de setembre de 2020, a les 18.00 h a la Capella de Santa Clara de Castelló d'Empúries, i que aquest any estan dedicades temàticament al projecte i la voluntat dels comtes d'Empúries en la construcció arquitectònica d'una catedral gòtica com a seu episcopal pròpia.

El cicle de conferències començarà el dissabte 5 de setembre amb la conferència "Santa Maria de Castelló d'Empúries, del romànic al gòtic. Els seus promotors: devocions i espais privatius", a càrrec de Francesca Español Bertran, Doctora en Història, professora de la Universitat de Barcelona i presidenta de l'associació Amics de l'Art Romànic de Catalunya.

El dissabte 12 de setembre, a les 18 h a la Capella de Santa Clara, el Dr. Pere Freixas Camps oferirà la conferència "Santa Maria de Castelló d'Empúries, la catedral de l'Empordà. Mestres d'obres i artífexs per al projecte comtal de seu episcopal". Pere Freixas és Doctor en Història de l'Art, autor l'any 1981 de la tesi doctoral L'art gòtic a Girona. Segles XIII al XV (la primera tesi doctoral a Girona des de 1717, quan Felip V va abolir els estudis universitaris a la ciutat), membre de l'Institut d'Estudis Gironins i del Patronat Francesc Eiximenis, i va ser també director del Museu d'Història de Girona durant trenta-dos anys.

Finalment, el dissabte 19 de setembre el professor Gerardo Boto Varela, Doctor en Història de l'Art Medieval i director del Departament d'Història i d'Història de l'Art de la Universitat de Girona, oferirà la conferència "Rengles, enfilades i costures als murs de Santa Maria. Una aproximació als seu procés constructiu", amb la qual es clourà el cicle de conferències de les jornades d'enguany.

Les jornades aquest any no s'han pogut celebrar durant la primavera com és habitual a causa del període de l'estat d'alarma per la pandèmia de la Covid-19, tot i que finalment s'han pogut organitzar durant el mes de setembre, en substitució també del cicle de conferències del Festival Terra de Trobadors, que enguany tampoc s'ha pogut celebrar.

L'assistència a les jornades complirà les mesures sanitàries decretades pel Procicat: reserva d'entrades, aforament limitat (amb un màxim de 50 persones a cada conferència), ús obligatori de mascareta i distància mínima entre les persones assistents.

Les jornades són gratuïtes i aquest any per poder-hi assistir cal inscriure's tot reservant l'entrada a cada una de les tres conferències al portal online municipal d'entrades (www.castelloempuriabrava.koobin.com) de l'Ajuntament de Castelló d'Empúries, d'on es podrà descarregar l'entrada, o bé a les Oficines d'informació i turisme del municipi. Aquest any les jornades tindran lloc a la Capella de Santa Clara, per tal de gestionar millor l'assistència i l'aforament dels assistents.

També com a novetat de les jornades d'enguany, l'assistència al cicle de conferències tindrà reconeixement de crèdits de lliure elecció per part de la Universitat de Girona gràcies al conveni de col·laboració existent entre l'Ajuntament de Castelló d'Empúries i la Universitat de Girona. Així els estudiants universitaris que hi assisteixin, també amb inscripció prèvia, podran rebre mig crèdit de lliure elecció R1 (equivalent a 15 hores), tal com s'ofereix cada any i des de l'any 2012 al Cicle de conferències "Miquel Pujol Canelles" del Festival Terra de Trobadors, organitzat pel Centre d'Estudis Trobadorescos de Castelló d'Empúries i l'Institut de Llengua i Cultura Catalanes de la Universitat de Girona.

Les jornades compten amb la col·laboració de la Parròquia de Santa Maria, el Bisbat de Girona, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i el Campus de Patrimoni Cultural i Natural de la Universitat de Girona.