Unes 65.000 persones s'han acollit a algunes de les activitats relacionades amb la lectura digital a les biblioteques durant el confinament, segons dades del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura facilitades a l'ACN. El préstec digital a través de la plataforma eBiblioCat s'ha elevat fins a les 264.348 operacions entre el 13 de març i el 26 de maig, una xifra que suposa un augment del 410% respecte el mateix període del 2019 i és pràcticament la mateixa que tots els préstecs que es van fer l'any passat. La plataforma ha registrat 45.000 nous usuaris, el que suposa un increment de més del 1.000% respecte el mateix període de l'any passat i més del doble de tots els que s'hi van inscriure el 2019.

Quan els equipaments van haver de tancar, al març, es va incrementar l'oferta de col·leccions digitals i activitats virtuals com clubs de lectura o hores del conte en línia i van universalitzar l'accés a la plataforma eBiblioCat per als que no tinguessin carnet. L'aposta ha tingut resposta per part del públic, no només pel que fa als llibres. El visionat de pel·lícules, documents i d'altres materials audiovisuals també s'han incrementat exponencialment durant les setmanes de confinament que, pràcticament, s'han triplicat respecte l'any anterior. La música clàssica del catàleg d'eBiblioCat ha registrat un augment d'usuaris del 610%.

La directora general de Creació, Acció Territorial i Biblioteques, Àngels Ponsa, ha destacat "l'aliança" entre les institucions, concretament, entre el Departament de Cultura, les diputacions i l'Ajuntament de Barcelona, que ha permès facilitar a tots els ciutadans de Catalunya accés immediat a la plataforma encara que no es disposés d'un carnet de biblioteca pública. "Les dades que presentem son realment satisfactòries i fa que hagi valgut molt la pena aquest treball conjunt", ha declarat a l'ACN.

A més de la col·laboració institucional, també s'han desenvolupat diferents projectes de foment de la lectura en format virtual i s'han incrementat els seus pressupostos per a la compra de llicències de llibres electrònics i accés a films i documentals.

Experiència pilot en comunitats virtuals de lectors

En aquesta línia, els clubs de lectura s'han traslladat a la xarxa gràcies a una experiència pilot liderada pel Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) i en col·laboració amb el Servei de Biblioteques del Departament de Cultura, la Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona i Biblioteques de Barcelona. Concretament, s'han creat comunitats virtuals de lectors mitjançant l'aplicació Tellfy, que permetia una missatgeria instantània per a dispositius mòbils amb vuit grans comunitats a l'entorn de les biblioteques públiques. En total, s'han format 35 grups diferents amb uns 1.000 usuaris.

Tots ells han pogut participar en diferents clubs de lectura al voltant de diferents temes com ciència ficció, novel·la negra, literatura catalana, teatre o òpera, literatura i art, literatura i matemàtiques i la lectura fàcil.