Aquest dilluns s'estrena a l'estat espanyol la tercera temporada de 'Westworld', una sèrie de la plataforma HBO. El maig de l'any passat es van rodar algunes escenes a Besalú (Garrotxa), generant gran expectació pels mitjans desplegats i amb la participació de figurants de la zona. Ara l'estrena del primer capítol ha enganxat el municipi en plena crisi del coronavirus. Des de l'Ajuntament, però, confien que els turistes interessats en trepitjar els diferents escenaris vindran un cop finalitzi l'emergència i ampliar així l'atractiu turístic d'una vila coneguda pel seu passat jueu. Ahir uns veïns del poble van fer fora un grup de francesos que havien arribat en autocar i que passejaven pel centre, incomplint amb les normes de seguretat.

La plaça de l'església de Besalú (Garrotxa) envaïda pels soldats nazis és una de les seqüències que apareixen en el primer capítol de la tercera temporada de 'Westworld',una sèrie de ciència ficció produïda per la plataforma nord-americana HBO. El primer capítol s'ha estrenat a l'estat espanyol aquest dilluns i ja està disponible online. Experiències com la sèrie 'Joc de Trons', rodada fa uns anys a Girona, han demostrat que generen un tipus de turisme que vol passejar-se pels espais que han vist a la pantalla. I Besalú també confia en aquesta oportunitat.

L'estrena del primer capítol, però, ha coincidit en plena crisi del coronavirus però des de l'Ajuntament confien que la crisi sanitària no diluirà les ganes de visitar la vila més endavant. "No ens preocupa perquè ara cal centrar els esforços en el coronavirus i cal respectar allò que ens van dient i, més endavant, tothom qui vulgui venir o retornar serà molt benvingut", explica a l'ACN la regidora de Promoció Econòmica de Besalú, Fina Surina. I recorda que en plena situació d'alarma "no pertoca fer turisme, ni visites ni tot allò que ens han dit que no podem fer".

Veïns del poble fan fora un grup de turistes francesos

A tall d'anècdota, la regidora ha explicat que ahir diumenge van viure una situació que demostra com la ciutadania està prenent consciència de la necessitat de respectar les limitacions. Veïns del poble van dirigir-se a un grup de turistes francesos que pretenien fer una visita guiada al call jueu. "Havien deixat l'autocar a l'entrada i ja havien travessat el pont i estaven a la placeta del miqvé", detalla. A continuació, els van explicar que no era dia de fer visites i els van requerir que marxessin. Segons Surina, "hi va haver un moment de tensió però ho van entendre i van marxar".

Aquest dilluns al municipi només hi havia oberts els establiments autoritzats per les autoritats. És el cas de la Fleca Descamps, que aquests dies només obrirà el matí. Una treballadora ha explicat que després de dos dies "més forts" de feina, avui l'activitat ha estat l'habitual per un dilluns. "La gent sembla que ja està mentalitzada o potser és que tenen el congelador ple", ha dit.

D'altres en canvi, han vist com l'activitat s'ha aturat del tot. Un dels afectats per la crisi del coronavirus és l'hotel Els jardins de la Martana. La gerent de l'hotel, Ana Segura, explica que els han cancel·lat totes les reserves previstes aquests dies. Entén que és una situació d'emergència però es queixa que la seva activitat ha quedat fora dels establiments que han de tancar. "S'han tancat bars i restaurants però hotels no han dit res", afegeix. I això els suposa un maldecap per gestionar aquesta crisi perquè no es poden acollir a la normativa. Per afrontar aquesta situació, s'han repartit torns amb els treballadors perquè vinguin unes hores a fer tasques de manteniment tot assegurant les condicions de seguretat per evitar possibles contagis.