«La revolta de les urnes», de la fotògrafa figuerenca Dolors Gibert i el periodista Carles B. Gorbs, s'ha presentat fa uns dies a Azpeitia, a Euskal Herria, i el dia 5 de febrer s'inaugura a Altsasu. Aquest documental fotogràfic i escrit, en forma d'exposició, es va presentar oficialment l'any 2018 a la Universitat Catalana d'Estiu, a Prada de Conflent, a la Catalunya Nord, i va iniciar un recorregut per diferents ciutats europees, com Perpinyà, Brussel·les, Liège, la Chapelle des Armées a Amélie les Bains, Cadaqués, l'Escala-Empúries, València... així com a exposició col·lectiva a la iniciativa Visca per la Llibertat en diverses i nombroses localitats de la Catalunya Nord.

Dolors Gibert

Durant aquestes exposicions, s'han organitzat debats i conferències per donar a conèixer "d'una forma més fidel", com diuen Dolors Gibert i Carles B. Gorbs, el per què del conflicte entre Catalunya i l'Estat espanyol. Aquesta iniciativa compta amb el suport i la col·laboració de les principals entitats socials i culturals de Catalunya, així com també de diversos col·lectius, associacions, sindicats i institucions, tant catalanes com europees. Al País Basc, ha estat organitzada per ANC- Euskal Herria i ICEC i compta amb la col·laboració de Gure Esku, Altsasu Gurasoak i Altsasukoak Aske.

Durant aquest 2020 és previst que «La revolta de les urnes» es pugui exhibir en diverses poblacions europees com, de nou, Brussel·les, Lovaina, Munich, Oslo, Berlín, Luxemburg... En aquest sentit, dins d'aquest recorregut, aquests dies s'ha fet la presentació oficial de l'exposició a Euskal Herria, a Azpeitia, punt de partida d'una mostra itinerant per altres localitats d'Euskadi.

Dolors Gibert

Segons Dolors Gibert i Carles B. Gorbs, aquest reportatge documental "s'ha fet amb la intenció de ser exposat en qualsevol ciutat europea i de tot el món (universitats, centres cívics i socials, fundacions, ajuntaments, parlaments, sindicats i instituts...) per informar d'aquest conflicte i, així, internacionalitzar-lo, i que ciutadans i ciutadanes d'altres països tinguin tots els elements possibles per fer la valoració que considerin més adequades". Aquest treball es presenta com "el seguiment del procés sobiranista de Catalunya, des del seu inici el 2009, a Arenys de Munt, fins a l'actualitat".