«Assassinem dones a raó de dues per setmana des de fa 10 anys i nosaltres encara hem de continuar defensant-nos i justificant-nos davant la gent que ens escolta. Això sí, que no falti el minut de silenci a la porta de l'ajuntament amb cada morta€ Les dones no 'perdem' la vida, a les dones ens assassinen. Comencem a cridar les coses pel seu nom.» Així es presenta l'obra Rebota, rebota y en tu cara explota que es representa aquest diumenge a Figueres. «És una obra que parla de feminicidis» resumeixen els seus directors, Agnès Mateus i Quim Tarrida: «Volíem exposar la realitat sobre la violència de gènere, el masclisme i la passivitat social, utilitzar l'escenari per tractar els temes que ens toquen en la nostra vida quotidiana». A través del teatre contemporani, els dos actors plantegen el fet de començar a dir les coses pel seu nom. La representació es fa a les set de la tarda, a El Jardí, amb el públic sobre l'escenari en una proposta emmarcada dins el teatre de nous formats i d'una forma molt propera a l'espectador.

L'espectacle es va estrenar fa dos anys al festival Terrassa Noves Tendències 2017. Des de llavors, s'ha representat a diferents poblacions d'Espanya, Suïssa i França. És premi Butaca 2018 a Noves Dramatúrgies, Premi de la Crítica 2017 a Millor Espectacle de Noves Tendències i Premi FAD Sebastià Gasch Aplaudiment 2018.

Quan es va estrenar aquesta obra, l'any 2017, havien mort ja 327 dones víctimes de la violència de gènere. Els creadors volien posar a l'escenari tota la ràbia i aquestes actituds, no només masclistes, sinó del patriarcat de la societat amb les quals convivim diàriament.

Tots dos pretenen que l'espectador en surti remogut, «des de l'humor, la ironia i el sarcasme». La sensació dels espectadors, expliquen, és que «surten empoderats, queda un sentiment positiu de què ens hem d'afrontar a aquestes problemàtiques de cara». En format de monòleg, l'obra està oberta i des de que es va estrenar, ara dura vint minuts més: «Hi ha obres que neixen, creixen i es fan grans amb el públic, quan veus la seva reacció». Menció especial són les funcions que han fet amb joves d'institut, amb nois de més de 14 anys, en les quals hi ha tot un món, una experiència per repetir, asseguren.