En el marc dels actes del Centenari de la Unió Esportiva Figueres (1919-2019), l'associació d'Amics dels Museus Dalí va organitzar, aquest dijous a la nit, una documentada conferència sobre la relació del geni empordanès amb el món del futbol i el club figuerenc. El periodista i expert en el món dalinià Josep Playà, va ser l'encarregat de demostrar el lligam que Dalí va tenir amb aquest esport al llag de la seva vida i, molt especialment, amb amics d'infància i jugadors blanc-i-blaus, com Jaume Miravitlles o Joan Maria Torres, als quals va dedicar diverses obres amb indumentària futbolística.

L'obertura de l'acte, celebrat sota la cúpula del Teatre Museu, va anar a càrrec del també periodista i president dels Amics, Carles Ayats. Tot seguit va parlar el president en funcions de la Unió, el forense Narcís Bardalet. "És un luxe estar aquí, a prop de la tomba del mestre" va dir, sense amagar "una certa emoció" per aquest fet, ja que ell va ser qui va tractar el cos després de la seva mort.

Playà va resseguir la proximitat de Dalí i el futbol des de la seva etapa escolar "quan a les tardes anava als Maristes, que aleshores estaven situats a la Rambla de Figueres, i ell jugava de porter". La ponència va estar acompanyada en tot moment d'imatges que demostren l'interès del pintor pel futbol, fins i tot amb petits dibuixos en els seus quaderns de física "fets, segurament, mentre s'avorria a classe".

No hi van faltar referècies a obres emblemàtiques com Poesia d'Amèrica, rebatejada dos cops més com a Atletes còsmics i Atletes còsmics a Figueres. També es van projectar fotografies de diferents èpoques de Dalí amb jugadors del Barça o amb la plantilla de la Unió, el 1976, al Teatre Museu.

Va tancar l'acte l'alcalde i exjugador del Figueres, Jordi Masquef, anunciant que el lliurament de la Medalla d'Or de la ciutat a la Unió tindrà lloc el pròxim 13 d'abril "dia que coincidirà amb la data exacta del centenari de la fundació del club".