Ferran Marull i Duran (1923-2016) tenia 19 anys quan va ingressar al Front Nacional Català. La seva voluntat era «alliberar Catalunya lluitant contra el feixisme espanyol». Va formar part de la seva secció militar i participà en diferents actes de risc com ara penjant una estelada a l'aeri de Barcelona el 1944. La repressió el va fer exiliar-se el 1949 a París on acabà fent de fotoperiodista i vivint el Maig del 68. Ara, una exposició i una taula rodona a La Cate de Figueres el recorda, a ell i «a tota aquella gent que va combatre en la clandestinitat» i de la qual ben poc se sap «a causa de les represàlies i la por». L'acte es fa aquest dissabte a les 7 de la tarda.

«La proposta va sorgir quasi per casualitat», reconeix Magda Andreu, una de les promotores de l'acte. L'interès inicialment era portar una exposició, ja exhibida a Calonge, amb imatges de Marull sobre el Maig del 68. «En veure la seva biografia, ens vam adonar que havia estat un home molt combatiu», afegeix. Això els va portar, tot seguit, fins al fotoperiodista Jordi Borràs qui, dos anys abans de morir, el va entrevistar. Així, els organitzadors van apostar per no només programar l'exposició sinó, paral·lelament, una taula rodona, sota el títol «Resistència i combat per Catalunya», on seran presents el mateix Borràs; l'historiador Agustí Barrera, que també havia participat en el Front Nacional Català; l'historiador figuerenc Enric Pujol, gran coneixedor de l'exili republicà i, finalment, el doctor en matemàtiques i filologia, Josep Guia, de la Universitat de València. Aquest darrer permet «obrir-nos més als Països Catalans o a la Catalunya completa, com deia el poeta Pere Quart», explica Andreu.

Fotografies a personalitats

Fotografies a personalitats

L'exposició, que es pot veure fins al 16 de febrer, inclou imatges de Marull sobre el Maig del 68, però també fotografies que va fer a diferents personalitats del món polític i artistes. De totes aquestes imatges, n'és dipositari l'Ajuntament de Calonge, poble on Marull va viure quan es va establir, de nou, a Catalunya. Durant anys, Ferran Marull va exercir com a fotoperiodista a París a càrrec de diferents publicacions com ara el Grupo Zeta o l'Agencia Efe.