L'Escala recupera aquest Nadal les representacions de l'obra d'Els Pastorets, basada en el text de Josep Maria Folch i Torres, que es van estrenar ara fa dos anys. La cita és aquest dissabte i diumenge, 22 i 23 de desembre a la Sala Polivalent i arriba amb novetats importants despés d'un any de pausa. La primera és l'elenc d'actors que s'ha renovat per a l'ocasió amb un grup de gent que des de l'octubre «s'han pres amb gran entusiasme l'obra», explica el director de l'espectacle, l'escalenc Ramon Manent i Folch, músic i net de Josep Maria Folch i Torres, autor de la popular obra.

La companyia del Mas Torrat -formada per actors del municipi, l'Armentera i Banyoles- ha assumit el repte de representar Els Pastorets «amb una posada en escena innovadora» assenyala Manent. «Ens hem arriscat a actuar a baix de l'escenari entre les grades, amb el públic al voltant». Una trentena d'actors donaran vida als personatges de l'obra que en aquesta ocasió s'ha allargat per donar cabuda a dues noves escenes, amb l'objectiu d'arribar a fer la representació completa.

Aquest any també col·labora el Cor Indika i l'Escola de Música Municipal El Gavià en l'apartat musical de l'espectacle, on destaca la incorporació d'una Orquestrina: «Enguany hem ampliat la plantilla amb cinc músics de la secció d'adults de l'escola municipal i la col·laboració de Pere Pau Jiménez». En total, més d'una seixantena de persones col·laboren en la posada en escena de la representació i l'aposta és que vagi creixent cada any, destaca Manent: «És admirable la voluntat i la dedicació de molts dels participants, la majoria dels quals s'afronten al text per primer cop».

Els Pastorets és l'obra catalana de la qual s'han fet més representacions. Els Pastorets de Folch i Torres han acompanyat el Nadal de generacions de catalans. «A l'Escala, mai hi ha hagut una tradició fixada pel que fa a Els Pastorets, els últims que es van fer van ser a la dècada dels 70 a càrrec dels alumnes de l'escola, però la gent d'aquella època sí que els coneix». El 2016 es va impulsar l'obra coincidint amb el centenari de la seva estrena a Barcelona. «Es tracta d'una obra que ha emocionat, ha fet riure i plorar els públics d'arreu, des dels principals teatres de Barcelona fins a les més humils sales par­roquials, ateneus, clubs socials o casals populars», destacava el músic i net de Folch i Torres, que fa èmfasi «en la manera graciosa i enginyosa que tenia el meu avi a l'hora d'escriure teatre».

La venda d'entrades es fa a la botiga Ca La Joina, situada al carrer Santa Màxima, 19, i una hora abans de l'espectacle, a la taquilla de la Sala Polivalent. L'entrada val sis euros.