03 de setembre de 2018
03.09.2018
Girona

Temporada Alta presenta "100 mirades diferents sobre temes socials i personals"

El certamen es farà del 5 d'octubre al 10 de desembre i la meitat dels espectacles programats són d'autoria catalana

03.09.2018 | 18:18

Temporada Alta centrarà la seva 27a edició en projectar "100 mirades diferents sobre temes socials i personals", tal com ha detallat el director del festival, Salvador Sunyer. Entre els temes que es tractaran hi ha la llibertat d'expressió, el feminisme, els límits de la premsa o la protesta sindicalista com a aspectes més socials. En aquesta línia, Sunyer ha precisat que no es tractaran com a "manifestos polítics", sinó que els muntatges oferiran reflexions i anàlisis "des de la distància" i perspectiva. El festival, però, també compta amb creacions que parlen de sensacions més personals com ara la mort o una obra, 'Uncanny Valley', que planteja la relació entre humans i els robots. Dels 98 espectacles programats, 58 són d'autoria catalana i una vintena són produccions internacionals provinents de 12 països diferents. El festival, que arrencarà el 5 d'octubre i s'allargarà fins al 10 de desembre, comptarà amb obres com 'Requiem for L' en què el coreògraf Alain Platel explora les diferents dimensions de la mort.

Temporada Alta ha presentat aquest dilluns el gruix de la programació de la 27a edició, que es farà del 5 d'octubre fins al 10 de desembre. Entre els muntatges que ha destacat el director del certamen, Salvador Sunyer, figura l'espectacle de dansa 'Requiem for L', basat en el rèquiem de Mozart, una obra molt utilitzada en enterraments. Segons ha avançat Sunyer, el coreògraf del muntatge, Alain Platel, aprofita aquesta base musical "i ho barreja amb com la mort afecta a les persones" i també a les societats amb una reflexió de l'holocaust. I ho fa amb "la mirada dels africans", ja que agafa la base dels rituals que es fan a aquest continent.

{C}

{C}

En l'apartat de dansa, s'inclou el debut de la ballarina Cristiana Morganti amb 'Moving with Pina' en el qual explica l'univers de la coreògrafa Pina Bausch "des de la perspectiva del ballarí", ja que Morganti va ser la seva solista durant una dècada.

Pel que fa a produccions teatrals, n'ha destacat 'Uncanny Valley', una obra que s'estrenarà a l'estat espanyol poc després de la seva estrena mundial. És fruit de la companyia alemanya Rimini Protokoll i pretén fer reflexionar al públic sobre la relació entre els éssers humans i els robots. De fet, el títol prové d'una hipòtesi en el camp de la robòtica que afirma que quan una còpia d'un robot s'assembla massa a un humà crea rebuig i desconfiança.

El certamen també tractarà la violència masclista amb l'espectacle 'Macho Man' del director Àlex Rigola. Es podrà veure al saló de descans del Teatre Municipal de Girona i serà un espectacle de format reduït per només sis espectadors. Sunyer ja ha avançat que és un muntatge "dur" i amb "mala baba". 'Macho Man' és una coproducció de Temporada Alta.

En les últimes setmanes, el certamen ja havia avançat alguns dels muntatges que es podran veure aquesta tardor. Entre els muntatges que ja s'havien avançat figura el monòleg de 'La neta de la senyora Linh', protagonitzat per Lluís Homar, o 'Les Noies de Mossbank Road' que està dirigida per Sílvia Munt. Les entrades del festival es podran comprar a partir d'aquest dijous 6 de setembre a les 9 del matí des del web, al Teatre Municipal de Girona i al Teatre de Salt. Els preus es mantindran respecte l'edició anterior i de mitjana les entrades costaran 15 euros.

El Ministeri de Cultura torna a subvencionar el certamen
D'altra banda, el director del festival ha anunciat que aquest any el Ministeri de Cultura col·labora amb el Temporada Alta. Sunyer ha detallat que dedicaran la seva aportació "íntegrament a pagar el trasllat de les companyies de la resta de l'Estat". Això comporta que el festival pot destinar les altres ajudes a finançar produccions internacionals així com les catalanes.

De tota manera, Sunyer ha detallat "la partida pressupostària més grossa és la de les aportacions d'empreses", que els han permès treballar en llibertat tots aquests anys a l'hora de programar els espectacles. I a més, ha afegit, "t'arrela a una zona" com són les comarques gironines. La major part del festival es celebra entre els diferents equipaments de Girona, Salt, així com a diferents municipis de la demarcació. De fet, aquest any, el certamen arribarà a pobles com Celrà o Palafrugell que s'estrenen com a seus del festival.

Sobre la importància de les coproduccions, Sunyer ha detallat que la prioritat és fomentar la participació d'artistes de diferents territoris perquè "on més fàcil ens podem connectar al món és en la vessant artística". De fet, el director ha recordat que el festival programa espectacles en "vuit o deu idiomes diferents i no passa res". Per això ha volgut restar importància a la barrera de l'idioma.

A més, el també responsable de Bitó Produccions ha detallat que estan treballant en una producció entre tres festivals dramatúrgics europeus on es reflexiona sobre "l'Europa de la cultura".

D'altra banda, Sunyer també considera que les coproduccions permeten als artistes catalans representar els seus espectacles en escenaris d'arreu del món i també potencia l'ús del català en altres territoris. Sobre aquesta "exportació" de la cultura, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, també ha volgut remarcar que és "difícil perquè la cultura té trets propis que identifiquen el territori", però que cal buscar la manera de generar l'interès.

La bena als ulls del cartell
El cartell d'aquest any l'ha dissenyat la valenciana Carmen Calvo. En ell, apareix un tamboret amb una pota falcada per unes fustes. Dalt del tamboret, hi ha el cap d'una nena amb una bena de color vermell que li tapa els ulls. Sobre aquesta bena, la consellera de Cultura, Laura Borràs, ha fet un paral·lelisme amb la situació judicial. La consellera creu que és "significatiu" que tan la nena del cartell com la justícia es representin amb una bena als ulls i confia que "el teatre serveixi per "despertar caps" i també per fer caure les benes.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook