Ja fa deu anys que el fotògraf empordanès Quim Giró va triar Empuriabrava com a lloc de residència. Des del principi va quedar sorprès de com resultava d’agradable fer vida allà, del tarannà de la gent, explica l’artista que ha volgut retre homenatge a la societat que l’envolta, aquells que hi viuen o treballen amb un llibre, Living & Working in Empuriabrava, de retrats, coincidint amb els 50 anys de la marina residencial.

Ha estat un projecte personal que va néixer a les xarxes socials, allà va bolcar les primeres fotografies d’aquelles persones que són ja un clàssic a Empúriabrava, les que hi porten vivint 30 o 40 anys allà, però a poc a poc la iniciativa es va flexibilitzar” i va començar a fotografiar tot tipus de gent, tant se val si fa cinc o deu anys, tot són persones que han vist créixer i evolucionar Empuriabrava, que se l’estimen, de diferents nacionalitats, edats i amb feines diverses, remarca. Tal com diu la periodista Lídia Campsolinas al pròleg del llibre, “els empuriabravencs i empuriabravenques s’han atrevit a obrir-hi els seus cors” i expliquen amb una breu frase el què més els agrada d’Empuriabrava.

Són 190 retrats en blanc i negre, “retrats humans”, diu Giró, senzillament per transmetre el que cada persona sent i pensa, a través d’una mirada còmplice, un gest amable o un somriure. Hi han retrats individuals, en parella, en família, “tot i així seria impossible retratar tote les persones que viuen o treballen allà”, però sí que és una mostra significativa de com Empuriabrava ha crescut i evolucionat, del seu passat, present i futur. El que va néixer i es va coure lentament a Facebook i Instagram és ara un llibre, al qual l’ajuntament de Castelló d’Empúries hi ha donat suport. Es presenta aquest diumenge a les 11.30 hores al Club Nàutic d’Empuriabrava.

La trajectòria de Quim Giró es caracteriza per un interés de mostrar el seu entorn amb sensibilitat i personalitat. Un dels seus darrers treballs fotogràfics va ser Batecs visuals (2007) en el què es van veure detalls de Castelló d’Empúries , Empuriabrava i dels Aiguamolls de l’Empordà.

El seu peculiar punt de vista l’havia traslladat anteriorment al llibre l’Empordà íntim (2005) i ara amb aquest aniversari, els 50 anys d’Empuriabrava, torna a fer la gent, protagonista del seu treball, per mostrar com una urbanització que era només un lloc per a passar-hi quinze dies de vacances és des de fa anys el lloc que molta gent ha triat per fer-hi arrels.