Els propietaris del Mas de les Torres de Vilanova de la Muga, la família Riera Tarrés, impulsen les primeres actuacions de rehabilitació d’aquesta masia del segle XVII que, el juny del 2014, es va esfondrar parcialment. Catalogada com a bé cultural d’interès nacional, el Mas de les Torres és un edifici emblemàtic del poble i, per tant, aquests treballs demostren, en paraules de l’alcalde de Peralada, Pere Torrent, “una gran sensibilitat per part de la família, a la qual estem molt agraïts”.

Inicialment, els treballs que s’estan duent a terme, i que ja estan força avançats, han consistit en el desmuntatge de la torre que s’havia esfondrat fa un any i mig enrere, i el triatge de materials per la posterior reconstrucció. En aquest sentit, s’impulsa la reconstrucció no només de la torre, ben visible a peu de carrer, si no també de les cobertes del mas, quelcom imprescindible per donar-li garanties de perdurabilitat. En total, el Mas de les Torres ocupa 5.082,5 m2 de superfície i els usos que té permesos, gràcies a un pla especial, són “residencial destinat a habitatge, hoteleria, restauració i comercial”.

Suports institucionals

L’alcalde, Pere Torrent, ha assegurat que “estem molt contents amb l’acció perquè és un edifici important per Vilanova”. En aquest sentit, per donar-los facilitats, Torrent explica que els propietaris han rebut algun suport del departament de Cultura de la Generalitat i l’Ajuntament de Peralada els ha bonificat la llicència d’obres. Que aquest edifici revisqui és tot un esdeveniment. Molts veïns encara el recorden com “una casa senyorial, amb una cuina grandiosa”. La historiadora de l’art Inés Padrosa explica a la guia de patrimoni local Peralada, talaia entre l’Albera i el mar apunta que la construcció originària derruïda al segle XVII, anterior a l’actual edifici, podia haver estat a mans “dels germans Guillem i Jofre de Vilanova, que acompanyaren el comte Borrell de Barcelona a la conquesta de Còrdova i Arnau de Vilanova de la Muga a combatre a les Naves de Tolosa i a Muret.