L´Ajuntament de Figueres ha presentat la 8a convocatòria de les Beques Agita i la 16a de la Beca de Recerca Ciutat de Figueres, dues beques consolidades a la ciutat que aposten per la creació i el coneixement.

D´una banda, les Beques Agita tenen com a objectiu el foment de la creativitat facilitant l'aparició, el desenvolupament i la consolidació de projectes artístics contemporanis a la ciutat de Figueres. S'hi poden presentar els artistes i creadors dels àmbits plàstic i visual, escènic, literari, audiovisual, musical i, en general, totes aquelles persones i col·lectius amb un projecte creatiu, amb especial interès pels que mostrin vocació de professionalització i voluntat de projecció exterior (itinerància d'exposicions, divulgació, edició i gires d´espectacles).

Els projectes seleccionats poden rebre una dotació màxima de 10.000 euros, en funció de l'interès i el pressupost presentat, tenint en compte que la inversió total és de 35.000 €. Fins ara, s´han atorgat un total de 61 Beques Agita, amb una mitjana d´uns set projectes seleccionats cada edició.

La Beca de Recerca Ciutat de Figueres, per la seva banda, pretén fomentar la recerca i s´atorga al millor projecte d´investigació inèdit en els camps social i científic referits a la ciutat de Figueres. Poden optar-hi els investigadors que, de forma individual o col·lectiva, presentin una proposta de recerca d´acord amb les bases de la convocatòria. La dotació de la beca és de 7.500 euros i la culminació del projecte és amb la seva presentació en un volum de la col·lecció Juncària, de l´Ajuntament de Figueres.

El termini de presentació de propostes, tant de les Beques Agita com de la de Recerca, està disponible del 25 de novembre al 30 de desembre, ambdós dies inclosos. La documentació s´ha de presentar a l´Oficina Municipal d´Atenció al Ciutadà de Figueres (OMAC) i, durant el mes de gener, el jurat, format per especialistes en els diferents àmbits de les beques, donarà a conèixer la resolució.

L´alcaldessa de Figueres, Marta Felip, remarca que "la voluntat del govern de Figueres és continuar promovent el talent i la recerca amb aquestes beques, que ja s´han consolidat aportant a la ciutat projectes d´interès i que serveixen de plataforma de projecció, en el cas de les Beques Agita, i de recuperació de la memòria, en el cas de la Beca de Recerca".

El regidor de Cultura, Alfons Martínez, destaca el pes que tenen aquestes beques per a la ciutat, les quals són "un espai i oportunitat perquè la gent pugui vehicular-hi les seves investigacions, fomentant la creativitat, amb les Beques Agita, i el coneixement, amb la Beca de Recerca".

Presentació del documental Bona nit d´Ivò Vinuesa, Beca Agita el 2014

Durant l´acte de presentació de les beques, també s´ha presentat el curtmetratge documental 'Bona Nit' d´Ivò Vinuesa, projecte seleccionat a l´edició 2014 de les Beques Agita.

Bona Nit parla sobre la immigració des d´un punt de vista insòlit i universal: la cançó de bressol. Utilitzant com a fil narratiu la compilació de continguts orals per fer adormir els infants, petites grans històries que destaquen per la seva poètica i simplicitat, el documental traça un retrat íntim d´espais urbans amb alt índex d´immigració, com són Salt (Girona) i el barri de Marca de l´Ham (Figueres); transitant pels paisatges interiors de les dones i els seus fills. El resultat és un poema sobre l´exercici de supervivència quotidiana, un viatge pels nostres guettos a partir de codis primaris compartits per tots: l´instint de protecció, l´amor maternal i la infància.

El seu creador, Ivò Vinuesa, subratlla la voluntat que té el documental de "donar veu i visualitzar aquesta part oculta de la societat, les mares i nens d´aquests barris estigmatitzats als quals ens hem d´acostar sense polèmiques".

El regidor de Cultura ressalta l´enllaç que té el documental amb el món, com "ens apropa a cultures que sovint desconeixem i explica la immigració des d´un punt de vista únic".