El projecte Perifèric Estiu d´Art, Cadaqués 2016, impulsat per artistes locals, vol tornar a situar el municipi dins del mapa artístic actual del país i ho fa des d´un espai místic, i recollit del bullici que a l´estiu protagonitza el turisme del poble: l´ermita de Sant Baldiri, convertida en espai d´art. "Des de mitjan mes de juny passat i fins a l´octubre, hi haurà exposat deu artistes vinculats a Cadaqués", explica Pitu Gómez de la galeria Dieu, moviment creatiu que juntament amb El Carro són els dos espais impulsors d´aquesta iniciativa. L´interès és recuperar el vitalisme que sempre ha caracteritzat aquest poble, però que sembla haver decaigut els últims anys, a través de l´obra d´artistes de casa i més enllà dels tòpics i dels noms més reconeguts, com Dalí, explica Gómez.

El projecte permet als artistes, que treballen a Cadaqués, exposar la seva obra més recent en un dels llocs més emblemàtics de la vila, situada al costat del jardí de la casa de Dalí. Des del pòrtic s´accedeix al cementiri de Portlligat, on estan enterrats el pare i la germana del pintor. A través de Perifèric, ja han exposat a l´ermita Tom Carr, Sebastian Skyra i Maya Cusell i ha acollit les accions de Parlament 52 i Fina Miralles i dissabte passat es va obrir la mostra pictòrica d´Arvon Wellen. A més el projecte, compta amb la col·laboració de restaurants locals, que ofereixen un tast en cada una les inauguracions de les exposicions.

L'art revitalitza l'esglèsia

Els promotors d´aquesta acció valoren el fet de retornar l´art a l´església, en aquest cas l´art contemporani, un fenomen molt estès fora del nostre país, i poc usual a casa nostra. La possibilitat de fer servir l´ermita de Sant Baldiri, una petita capella al costat del cementiri de Portlligat que s´utilitza sobretot per a les misses dels enterraments, ha estat gràcies a la resposta de mossèn Jaume Angelats, que de seguida va creure en el projecte. "Abans de quedar a disposició dels artistes, ha calgut un treball de rehabilitació de l´ermita, restaurar la teulada, arreglar les parets i pintar la nau de l´ermita", assenyala Gómez, que regenta la galeria Dieu, moviment creatiu, un espai que aviat complirà cinc anys de vida al municipi.

Després d´Arvon Wellen, Nicola Naj hi exposarà fotografies a partir del 23 de juliol; Daniel Zerbst, amb la tècnica del collage, és l´artista convocat a partir del 6 d´agost. Matilde Obradors mostrarà a l´ermita vídeo i fotografia a partir del 20 d´agost. El 3 de setembre serà l´ocasió de contemplar les pintures de Charo Santana, acompanyada de la instal·lació de Núria Duran. Erika Prüfert protagonitzarà la penúltima exposició, en aquest cas de fotografia, a partir del 17 de setembre, i, finalment, Suse Stoiser exposarà en la darrera mostra d´assemblatges de l´1 al 16 d´octubre per tancar la programació. Cada una de les exposicions es pot visitar de les 11 a les 13.30 hores i de les 18 a les 21.00 hores, quan està oberta l´ermita, on també s´estan fent altres accions com concerts i performances.

El projecte Perifèric té com a embrió la Nit d´Art que s´havia celebrat anys enrere al municipi, quan galeries, tallers i espais d´artistes de Cadaqués obrien les portes de nit. Per recuperar l´essència, i tal com es va fer el 25 de juny passat, les galeries de Cadaqués i els tallers d´art obriran fins a mitjanit els dies 16 de juliol, 13 d´agost i 10 de setembre.