La Sala del Trull de Cistella acull aquest diumenge a les 12 del migdia la presentació de tres nous llibres sobre la història de Cistella i Vilaritg. Els tres volums comparteixen autor, el periodista Manel Alaió i Manubens, qui serà present a la presentació per explicar tots els detalls de la investigació i els resultats obtinguts. L´acte cultural és organitzat i promogut per l´Ajuntament de Cistella.

Els tres llibres que es presenten són 'Evolució urbanística i demogràfica de Cistella. Segles X-XIX'; 'Esglésies, capelles i ermites de Cistella i Vilaritg' i 'Senyors i pagesos de Cistella i Vilaritg'. En el decurs de l´acte, Alaió explicarà els diferents aspectes tractats en cadascun dels volums. Així, en el llibre sobre els edificis religiosos del terme, es parla de les seves dates de construcció i vicissituds viscudes al llarg del temps, amb particular atenció a l´església parroquial. Respecte al volum sobre l´evolució de Cistella es tracta, en paral·lel, l´evolució urbanística, la tipologia constructiva medieval, la demografia i els fets històrics generals que van tenir incidència al poble.

De la indústria als remences

Finalment, el tercer llibre sobre els senyors i els pagesos evoca les indústries medievals del terme, les respectives nissagues dels senyors de Cistella i Vilaritg, el poblament de Vilaritg i els remences locals, entre d´altres.