El disseny de tres nous circuits al voltant del paratge de la Casa Cremada valora el patrimoni històric i arqueològic de Roses. L´Ajuntament va encarregar fa un parell d´anys, a l´Associació Xarxa Paisatges, la recuperació d´aquests itineraris no només per promoure el turisme cultural sinó també per millorar, d´una forma ben senyalitzada, l´orientació del visitant. Aquests dies, s´estan acabant d´enllestir els últims retocs en aquestes rutes, principalment els referents a la senyalització, discreta i integrada en el paisatge.

Amb la recuperació d´aquests camins i també de la instal·lació de punts d´informació, el que es pretén és que l´usuari tingui una bona comprensió de l´entorn que visita. Per tal de fer més entenedora i comprensiva la visita, s´han incorporat codis QR a cada ­se­nyal i, així, l´usuari que ho desitgi amb un sol clic podrà obtenir, al seu dispositiu mòbil, textos de caràcter divulgatiu i imatges relacionades. Els continguts de cada itinerari es poden llegir en català -text de presentació- i en castellà, francès, anglès i ale­many -a través del QR.

Les tres rutes a «Visitroses»

Visitroses, el portal d´Internet de l´Àrea de Turisme, ja presenta, en la seva secció «Descobreix», els tres itineraris megalítics, amb la corresponent descripció, que reproduïm a la part dreta d´aquesta pàgina. El regidor de Turisme, Fèlix Llorens, ha explicat que la intenció del consistori és fer-ne una presentació pública un cop els itineraris estiguin completament senyalitzats i ben adequats, possiblement després de l´estiu. "Aquesta és una aposta més de Roses per desestacionalitzar el turisme i donar alternatives al sol i la platja", anota el regidor.

L´Associació Xarxa Paisatges, encarregada de fer el projecte, està formada per un grup interdisciplinari de professionals de diferents àmbits i, en aquesta actuació concreta, han intervingut Xènia Berta, historiadora i periodista; Soraya Alonso, arquitecta, i Toni Martínez, historiador de l´art.