09 de maig de 2013
09.05.2013
Editats entre 1903 i 1906

La Biblioteca Calders ingressa tres volums de Pere Oriol

Del mateix autor es coneixen tres obres més de contingut divers

09.05.2013 | 16:15

La col·lecció local, secció de la Biblioteca Pere Calders que recull totes les publicacions d´autors locals i/o de llibres que tinguin com a marc d´estudi, temática i/o referència Llançà, ha incorporat recentment al seu fons tres llibres  de Pere Oriol i Fulcarà.
 
Pere Oriol i Fulcarà, segons consta a l´Arxiu Municipal, va néixer a Llançà el 24 d´agost de 1858. Va casar-se amb Àngela Nomdedéu i Argonilla, un any més jove que ell i nascuda a San Denis, prop d´Orà (Algèria), filla de pare rossellonès i mare andalusa. El matrimoni va viure al carrer de la Muralla i tingué dues filles, Maria Antònia i Úrsula que nasqueren a Cervera  i Llançà, respectivament. Els pares de Pere Oriol – Gregori Oriol i Bosch i Úrsula Fulcarà i Déu , propietaris-, i potser bona part de la seva familia, visqueren al carrer de la Riamera, avui Salmerón, al casal anomenat can Paita. Pere Oriol i Fulcarà morí a Llançà, el 2 d´agost de 1914, a l´edat de 56 anys.
 
El primer llibre, 'La solución única y verdadera del Problema Social', datat a Llançà al gener de 1903, fou confegit a la impremta  d´Antoni Cubas, a Barcelona.  El segon,  'Lo Japet y la Mundeta de Castell-fullit', comèdia en quatre actes francocatalana, publicada a la impremta La Modernista de Barcelona l´any 1904. I el darrer, 'El Perico y la Lola', sarsuela catalana, també en quatre actes ; fou editata a Sabadell per l´Impremta  i Enquadernacions de V. Giner, l´any 1906.
 
'La solución única y verdadera del Problema Social', és una,  quasi novel·la, en un castellà no exempt de catalanades, força extensa, que pretén reflexionar sobre els valors suprems de la religió com a solución adient als mals dels mortals. L´acció se situa en Llançà no esmentat directament, però sí en múltiples referències.
 
'Lo Japet y la Mundeta de Castell-fullit', comèdia en quatre actes francocatalana . Comèdia, ambs uns personatges que parlen en francés i els altres en català segons la seva procedencia, situada l´acció principal en un mas de la Garrotxa.
 
'El Perico y la Lola', sarsuela catalana,és un embolic sentimental de parelles encreuades, en forma de sarsuela amb fragments cantats.
 
Pel que sabem d´aquest mateix autor llançanenç – establert durant un temps a Cervera de la Marenda -, es varen publicar tres obres més : 'La Justicia Divina' novel·la en castellà; 'La Caritat y la Verge del Port de Llansà', en català, i  'La Bordeta', drama en català en quatre actes. D´aquestes tres darreres, no n´hem trobat rastre, per ara. 
 

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook