MEMÒRIA HISTÒRICA

85 anys de la mort del Guàrdia Republicà de Figueres al primer afusellament al cementiri de Girona

El 8 de març de 1939, Juan Lorenzo Alcalde i nou persones més van ser executades

Dies més tard, el 15 de març, era afusellat el periodista i escriptor de Cadaqués Carles Rahola

L’Associació de Familiars de Represaliats pel Franquisme encara espera poder obrir les fosses i donar-los un reconeixement 

Juan Lorenzo Alcalde.

Juan Lorenzo Alcalde. / Família Lorenzo

Carme Vilà

L’1 de març de 1939, després de l’entrada de les tropes franquistes, el Guàrdia Republicà de Figueres, Juan Lorenzo Alcalde, de 39 anys, es va presentar a la caserna de Girona. Abans de la República havia estat militar i després Guàrdia Civil. «Es va presentar per preguntar: 'I ara què he de fer?', i no el vam tornar a veure mai més. De la caserna va anar a la presó seminari i de la presó al cementiri». Ho explica la neta Esther Llorenç. Deixava dona, una nena de 18 mesos i un nen de 12 anys. Juntament amb nou persones més va ser afusellat el 8 de març de 1939 a les tàpies del cementiri de Girona, ara fa 85 anys. El 14 de març afusellarien al periodista i escriptor Carles Rahola (Cadaqués, 1881 - Girona, 1939)

La filla de Juan Lorenzo Alcalde, Aïda Lorenzo, i la neta van iniciar fa anys una ingent tasca per recuperar la memòria històrica i homenatjar tots aquells que perderen la vida víctimes de l’onada de repressió franquista que es va iniciar el 1939 i es va allargar fins al 1945. El darrer afusellat de més de cinc-centes persones va ser Josep Carrés de la Iglesia, de Figueres. L’Associació de Familiars de Represaliats pel Franquisme, que presideix Aïda Lorenzo, va rebre el 2006 la Creu de Sant Jordi. Aquesta setmana recorden que fa 85 anys del primer afusellament, recorden la història del pare i avi i a les altres víctimes i assenyalen que encara queden tasques pendents per donar-los l’homenatge que es mereixen. 

Juan Lorenzo Alcalde.

Juan Lorenzo Alcalde. / Família Lorenzo

Els primers consells sumaríssims

Juan Lorenzo Alcalde es va adreçar a la caserna i la família no el va tornar a veure mai més. «Ni un petó, ni un comiat», diu la filla. «El van torturar, interrogar i després el van portar a la presó seminari de Girona, per ser jutjat uns dies després al Palau de justícia en consell de guerra», recorda la neta. 

La seva dona va viatjar des de Figueres. «Se’n va a la presó seminària per veure el marit, i li diuen: Usted es la vídua de Juan Lorenzo Alcalde. Lo hemos fusilado esta mañana. L’àvia es va desesperar, però l’advertiren: Si no se calla, la fusilaremos también». I li van tornar els set paquets de menjar que portava per al marit. 

La història podia haver estat diferent si hagués fugit. Llorenç recorda que «tenia la maleta preparada, i família a l’altra banda de la frontera, però va pensar, jo no he fet res dolent, no he matat a ningú, i tenia una filla de 18 mesos i un nen de 12 anys» i es va presentar a la caserna. Prèviament havia estat militar i Guàrdia Civil. El van enviar a l’Alt Empordà i es va enamorar. En alçar-se la República «va jurar fidelitat i va ser Guàrdia Republiccà, i és per això que l’afusellen, per haver jurat fidelitat» diu Llorenç. Com a Guàrdia estigué a Port de la Selva i Colera, i en altres a Figueres o Camprodon. La neta diu que ajudava als republicans, però que també va ajudar a gent de dretes a fugir i va haver de donar explicacions als rojos, en una època de venjances i violència. Han trobat tota la documentació, excepte les actes de la caserna de la Guàrdia Civil. 

«Per últim cop a la meva vida, us envio una infinitat d’abraçades i petons per a tu i els meus fills; amb totes les forces del meu cor, adeu esposa i fills meus [...] Ja us dic ara que moro innocent i que podeu anar amb el cap ben alt; allò que em sap més greu és que podré veure caminar la meva filleta i no us podré donar l’abraçada més forta de la meva vida». Aquest és un fragment de la seva darrera carta hores abans de ser afusellat, el 8 de març, que guarda Aïda Lorenzo. El consell de guerra que el va condemnar a ell i nou persones més, i on també es va jutjar Carles Rahola, va ser el primer que es va celebrar a la ciutat després de l'entrada de les tropes franquistes.

Juan Lorenzo Alcalde amb Aïda Lorenzo.

Juan Lorenzo Alcalde amb Aïda Lorenzo. / Família Lorenzo

El 1939, 369 execucions

El 1939 hi va haver 369 execucions al cementiri de Girona. Fins al 19 de gener 1945 serien moltes més. Al memorial hi ha els noms de 510 persones. Altres recomptes com el de Josep Maria Solé i Sabaté diu que van ser 519, Josep Clara, 514, i un treball de l’Arxiu Nacional de Catalunya xifra en 517. La recerca d’Aïda Lorenzo i Esther Llorenç, recollida a La llarga repressió franquista a les comarques gironines. De 1938 a 1952 (2015) incloïen un llistat de les persones afusellades a les comarques gironines (526). 

A Lorenzo el van afusellar amb nou persones més: Josep Díaz-Guerra de 42 anys (Girona-Guàrdia Republicà), Francesc Jiménez de 47 anys (Girona-Agutzil al Tribunal de Justícia de Girona), Jacint Grau de 44 anys (Girona-Guàrdia Republicà), Miquel Bateta de 36 anys (Bordils-Comerciant), Josep Masmitjà de 31 anys (Salt-Mecànic i comerciant), Llucià Vila de 36 anys (Salt-Lampista), Daniel Puig de 28 anys (Salt-Paleta), Jaume Costa de 33 anys (Salt-Mecànic), i Agustí Armengol de 40 anys (Girona-xofer). Tots ells van ser enterrats en la primera fossa oberta al cementiri de Girona fa 85 anys.

Recuperar la memòria històrica

«No ens han deixat obrir les fosses, recuperar els cossos dels nostres familiars, i que ens facin un homenatge». Ho lamenta Esther Llorenç, que al capdavant de l’Associació de Familiars de Represaliats pel Franquisme va iniciar fa més de dues dècades la tasca per recuperar la memòria, homenatjar les víctimes i anul·lar els consells de guerra. Al memorial hi ha els noms de 510 persones afusellades a les tàpies del cementiri de Girona, però apunten que hi ha errors. 

Recorda que sí, hi ha la Llei de la Memòria Històrica, però que calen accions. Quan Carles Puigdemont era batlle a Girona van intentar que obrir les fosses i després d’haver-ho de fer a través de la petició d’un advocat «ens va respondre que el cementiri no era seu». «Quan va ser president de la Generalitat, hi vam tornar, perquè som empordaneses i tossudes», diu Llorenç. «La darrera vegada que el vaig veure va ser al Parlament i li vaig dir: 'Per què no hem pogut obrir les fosses?'. En aquell moment venien d’obrir-ne de franquistes». La resposta per part del Memorial va ser que hi havia massa persones. Llorenç constata que només volen una cosa ordenada i fer-ho a poc a poc. Els familiars volen recuperar els cossos i que se’ls faci homenatge. «No volem venjança, volem un reconeixement, no volem ser encara avui els rojos assassins perquè el meu avi no ho era», conclou.

Subscriu-te per seguir llegint