MEMÒRIA HISTÒRICA

Deu anys sensibilitzant els estudiants en matèria de memòria democràtica a l'Alt Empordà

El Govern ha celebrat a Figueres aquest dimecres el desè aniversari del grup de treball Exili, Deportació i Holocaust

L'executiu subratlla que l'ens és el precursor en la integració de la memòria democràtica a les aules

Foto de grup de l'acte dels deu anys del grup de treball Exili, Deportació i Holocaust.

Foto de grup de l'acte dels deu anys del grup de treball Exili, Deportació i Holocaust. / Departament de Justícia, Drets i Memòria

Empordà

Empordà

Era el 2014 quan, a l'Alt Empordà, naixia el grup de treball Exili, Deportació i Holocaust, una iniciativa que un grup de professors de diversos centres educatius de la comarca van constituir, amb el suport del Memorial Democràtic i el Departament d'Educació. La creació del grup responia a la voluntat de sensibilitzar els estudiants en matèria de memòria democràtica, compartir eines i recursos pedagògics i crear sinergies entre les diferents escoles i instituts de la zona.

Ara, deu anys més tard, el Govern ha celebrat aquest dijous l'aniversari del grup en un acte a Figueres que han presidit la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, i la consellera d'Educació, Anna Simó.

Grup de "pioner"

Durant l'acte, l'executiu català ha subratllat que l'ens ha fet una tasca pedagògica "exemplar" que l'ha convertit en el precursor en la integració de la memòria democràtica a les aules. En aquest sentit, Ubasart ha qualificat el grup de "pioner" i de "pilar essencial" per a la formació d'una ciutadania "crítica, lliure i fermament compromesa amb els valors democràtics". També ha subratllat la importància d'educar en un sistema de valors "basat en la tolerància, el respecte al diferent, la promoció de la diversitat i la convivència", extrems tots ells que apropen a "la cultura de la pau".

Per la seva banda, Simó ha subratllat que el grup permet formar persones "empoderades davant del discurs de l'odi i la discriminació". Un treball pedagògic "més necessari que mai, en temps de populismes i fake news. En temps de mitges veritats i enemics únics". Alhora ha destacat la importància d'un projecte que "manté viva la flama de la memòria en les noves generacions".

En el marc de l'acte, docents representants de sis instituts de l'Alt Empordà han explicat alguns dels projectes duts a terme gràcies al grup de treball, com ara viatges al camp de concentració de Mauthausen, a Àustria, la inauguració del passeig de la Memòria a Figueres, un memorial per a les víctimes dels bombardejos a la ciutat durant la Guerra Civil Espanyola o la participació en el projecte de les llambordes stolpersteine en homenatge a tots els deportats pel nacionalsocialisme alemany.