Talls a les carreteres per les protestes dels agricultors: aquestes són les afectacions a l'Alt Empordà

Lamenten les traves de l'administració i exigeixen que es posi límit a les importacions de productes d'altres països

Gerard Vilà

Les carreteres catalanes registren a primera hora d'aquest dimarts els primers talls i afectacions per les protestes dels agricultors contra la burocràcia i els costos desmesurats al sector. Els pagesos gironins han iniciat cap a les 07.45 hores la jornada de protestes amb els talls de la C-252 a Torroella de Fluvià i la GI-634 a Verges. Segons ha informat el Servei Català de Trànsit, els talls afecten uns 1,5 quilòmetres en total a les 08.00 hores.

La protesta dels pagesos a Girona ha portat més de 200 tractors al pavelló de Fontajau, on s'han concentrat, just abans de marxar cap a la seu de la Generalitat. Tot plegat, per reclamar que "els deixin viure de pagès" i contra els costos que consideren "inassumibles". En aquest sentit, també reclamen posar fi a la burocràcia que els "perjudica greument". A més, exigeixen que es regulin les importacions d'altres països. Pere Rubirola és pagès. Té una granja de porcs i diu que està fart de burocràcia i que "no li permetin treballar del que ha fet tota la seva vida".

La previsió és que els més de 200 tractors tallin l'AP-7 a Medinyà cap al migdia, un cop hagin marxat de la delegació de la Generalitat, al centre de Girona.

A Girona, talls a l'AP-7 i l'N-II

Unió de Pagesos ha citat als professionals del sector de les comarques gironines aquest dimarts a l’aparcament del pavelló de Fontajau de Girona, des d’on es preveu que hi arribin passant per diferents carrers de la capital gironina (carretera de Barcelona i Joaquim Vayreda, per una banda, i avinguda de França i Josep Tarradellas, per l’altra). Els pagesos protestaran a través d’una marxa amb els seus tractors que passarà per la delegació del Govern a Girona per després dirigir-se a Medinyà, on el sindicat té previst tallar el trànsit a l’autopista AP-7 i l’N-II. Es preveu que hi participin entre 200 i 300 tractors aproximadament.

[object Object]

Els ha costat organitzar-se (van tard respecte els seus col·legues europeus), però els agricultors gironins i de la resta d'Espanya també han pujat al remolc de les protestes que han recorregut en les últimes setmanes mitja Europa i surten a partir d'aquest dimarts a les carreteres per fer-se sentir. Reclamen, com els francesos, els portuguesos o els alemanys, que la Unió Europea no els encotilli amb normatives per a les quals necessiten més temps d’adaptació i que fixi mecanismes per garantir el relleu professional i donar un futur a l’ofici. Protesten perquè, en el cas concret d’Espanya, no se’ls paguen les ajudes en els terminis convinguts o perquè una llei tan desitjada com la de la cadena alimentària, en vigor des del 2021, ara està sent paper mullat. A tot això s’hi ha sumat a Catalunya un factor de primer calibre: l’impacte de la sequera, que ja ha malmès collites i que ara els ha deixat amb només un 20% de l’aigua de reg en aquelles comarques de les conques internes en emergència.