Les obres tallen durant tres mesos el trànsit a l’estratègica Via Emporitana de Figueres

L’empresa Fisersa executa la renovació de les xarxes de serveis d’aigua i clavegueram a més de millorar l’accessibilitat a les voreres

Des d'aquesta setmana els vehicles ja no poden circular per la Via Emporitana

Des d'aquesta setmana els vehicles ja no poden circular per la Via Emporitana / Santi Coll

Santi Coll

Santi Coll

L’empresa supramunicipal Fisersa ha iniciat aquesta setmana els treballs de renovació de la xarxa de serveis i de millora de la mobilitat a la Via Emporitana i l’avinguda Pirineus de Figueres. Aquest projecte comporta el tancament al trànsit d’aquesta artèria viària estratègica de la circulació figuerenca, ja que complementa l’entrada a la ciutat del carrer Empordà i serveix de sortida per als veïns dels barris del Poblenou, Sant Josep i part de l’Olivar Gran, a més a més de molts dels que provenen del camp dels Enginyers de Vilafant.

Segons la informació facilitada per l’Ajuntament, mentre durin les obres «hi haurà afectacions en el trànsit, tot i que els treballs es desenvoluparan en fases per reduir al màxim les molèsties a la ciutadania i al veïnat». L’afectació més gran serà la del tall complet al trànsit de la Via Emporitana des la plaça Sibil·la de Fortià fins l’Avinguda Salvador Dalí. Així mateix, també es canviarà el sentit de circulació del primer tram del carrer Tallaferro (de Ramon Llull a Balmes) i passarà a ser de doble sentit el tram del carrer Ramon Llull entre l’avinguda Pirineus i carrer Tallaferro en la fase III del projecte, aproximadament avançat el mes de febrer i fins primers de març.

Es tracta d’una important obra que consisteix no només a modernitzar la xarxa d’aigua potable i de clavegueram, sinó que també millorarà l’accessibilitat per a les persones amb mobilitat reduïda. Els treballs es dividiran en quatre fases i es preveu que finalitzin cap al 28 de març. La inversió és de 316.543,95 euros.

L’Ajuntament destaca que «posar al dia les instal·lacions de la xarxa d’abastament d’aigua és clau per l’eficiència del servei i amb aquest objectiu se substitueix l’antiga canonada de fibrociment per una de polietilè d’alta densitat. Això també comporta la renovació de les escomeses d’aigua dels abonats. A més, el projecte inclou la renovació del col·lector unitari de clavegueram i la implantació d’una nova xarxa separativa de pluvials».

La millora de l’accessibilitat es farà efectiva a tres cruïlles, en concret de la Via Emporitana, la del carrer Doctor Rovira i a la de l’avinguda Pirineus. Els veïns han rebut informació prèvia sobre els plans del projecte i els canvis de circulació provisionals.

Pocs carrers amb gir a l’esquerra

En el costat de ponent de l’avinguda Salvador Dalí només hi ha quatre carrers de circulació oberta que permeten el gir a l’esquerra en sentit la Jonquera. Es tracta de la ronda Aroles, el carrer Empordà, la via Emporitana i el camí de les Forques. La reconversió del carrer Fages de Climent en sentit únic descendent evita que ara pugui ser una solució d’emergència per a descongestionar el trànsit provinent del sector oest, cada cop més intens a causa de l’obertura o l’ampliació de centres comercials. El gir a l’esquerra és la gran assignatura pendent de l’avinguda Dalí.