Els propietaris forestals també mouen fitxa pel parc

L’Associació, que representa 14.000 hectàrees, planta cara als promotors de parcs eòlics i vol estendre la protecció a l’Albera, Salines i Bassegoda

Bech de Careda, Sargatal i Soy durant l’acte de l’APFAE. | SANTI COLL

Bech de Careda, Sargatal i Soy durant l’acte de l’APFAE. | SANTI COLL / SANTI COLL. FIGUERES

Santi Coll

Santi Coll

L’Associació de Propietaris Forestals de l’Alt Empordà (APFAE) ha anunciat l’inici d’una campanya contra la proliferació de projectes per a instal·lar parcs eòlics en el massís de l’Albera i exigir al mateix temps a la Generalitat la creació del parc natural de l’Albera per protegir la zona, abraçant tot el territori fins a les Salines i Bassegoda. L’entitat, que representa uns 130.000 propietaris de 14.000 hectàrees de massa forestal a l’Alt Empordà, deixa clar que no es posa «en contra de les energies netes, però critiquem la manca de regulació específica i la necessitat que el Govern legisli per garantir una implementació que preservi espais d’alt interès com l’Albera».

Per tal de deixar clar el seu plantejament i la «voluntat ferma» d’actuar per aconseguir els seus objectius, l’APFAE ha contractat el bufet d’advocats Pareja Soy, especialista en temes ambientals, per tal de dur a terme totes les accions legals que calguin per a aturar els projectes que considera nocius per al territori i la biodiversitat de la zona. La seva postura ha estat exposada davant dels mitjans de comunicació amb Joaquim Bech de Careda, advocat i membre de l’Associació; l’advocat Xavier Soy, i el naturalista Jordi Sargatal.

Bech de Careda ha especificat que un dels primers objectius de l’entitat és, a través de les vies legals pertinents, evitar la instal·lació del parc Galatea a la Jonquera, promogut per Enel Green Power España, vinculada a Endesa, amb nou aerogeneradors i una potència màxima de 48,94 MW, que es troba en una fase avançada de tramitació i que ja té en funcionament dos mesuradors de vent abans de la construcció definitiva.

L’APFAE destaca que l’entitat «és la més gran de Catalunya» pel que fa a la unió de finques forestals i que també és la que ha dut a terme més mesures de gestió del bosc per a preservar-lo i evitar-ne l’abandonament. Joaquim Bech de Careda diu que els propietaris «demanen a l’administració de la Generalitat que governi» i critica obertament «els despropòsits davant l’especulació financera a costa del paisatge i l’ecosistema». Entre les problemàtiques detectades pel col·lectiu hi ha l’impacte que causaria en el territori l’obertura indiscriminada de línies d’evacuació des de les plantes eòliques fins a les estacions receptores i el fet que «el marc normatiu és un autèntic festival», per això exigeixen «marcs reguladors» que marquin el camí sostenible a seguir per al desplegament de la captació d’energies renovables. També es mostren crítics pel fet que la Generalitat i l’Estat hagin fet cas omís a la proposta consensuada anys enrere pels agents i les administracions del territori sobre la instal·lació de parcs en els corredors de serveis. «En aquests punts, els terrenys ja estan molt trinxats i és on té sentit col·locar els grans aerogeneradors», segons Jordi Sargatal.

L’advocat Xavier Soy argumenta que l’origen de la problemàtica està en el fet que «falta planejament territorial» i anuncia que «l’Associació compareixerà en tots els procediments i, arribat el cas, també en l’àmbit judicial».

Bech de Careda posa èmfasi en el fet que «tots els ajuntaments i administracions de la zona s’han posicionat a favor del parc natural de l’Albera» i deixa clar que l’APFAE tindrà «una posició sistemàtica i brutal» contra els projectes de les grans corporacions que es volen instal·lar a l’Albera. «L’emergència climàtica no pot ser l’excusa per fer malament les coses», remarca.