La Protectora de Figueres reivindica el seu paper com a refugi d’animals a la comarca

L’entitat fundada el 1955 fa una crida al voluntariat per a recaptar ajut i col·laboracions a més de promoure adopcions i evitar abandonaments

Visitants durant la jornada de portes obertes celebrada el passat dijous. | SANTI COLL

Visitants durant la jornada de portes obertes celebrada el passat dijous. | SANTI COLL / SANTI COLL. FIGUERES

Santi Coll

Santi Coll

L’Associació Protectora d’Animals i Plantes de Figueres s’acosta als setanta anys d’existència sense haver perdut el seu esperit original de fer costat als éssers vius de quatre potes que ens acompanyen en la vida quotidiana. L’entitat, fundada el 1955, ha passat per nombroses etapes que no sempre han estat agradables, però els fets l’han situat com una eina imprescindible en una societat que no ha estat prou amable amb els seus animals de companyia.

Dijous passat, una cinquantena de persones vingudes des de diferents punts de la comarca van participar en la jornada de portes obertes que la Protectora va oferir en el seu refugi del carrer Pont de Molins, a tocar el pas a nivell dels Fossos. El personal i els voluntaris del centre van guiar els visitants per les instal·lacions on conviuen de manera ordenada gossos i gats de diferents edats i races. Tanmateix, els assistents van poder aportar menjar i fer donatius econòmics per a ajudar al manteniment d’un servei que manté convenis de col·laboració amb els consells comarcals de l’Alt Empordà i el Gironès pel que fa a la recollida d’animals abandonats en els respectius municipis de cada territori. També col·labora activament amb els programes d’inserció social del centre penitenciari del puig de les Basses i el Centre de Salut Mental facilitant la interactuació terapèutica dels interns i usuaris amb els animals que acull.

La biòloga figuerenca Alícia Herrera és la directora del refugi des d’aquesta tardor. La jornada de portes obertes ha tingut com a objectiu «donar a conèixer les nostres instal·lacions a la gent i fomentar les adopcions dels gossos. En tenim molts, han estat abandonats pels seus propietaris i volem que tinguin una vida millor al costat d’algú que realment els estimi. Aquí en el refugi els cuidem tan bé com podem, però no és el seu lloc». Herrera reconeix que la problemàtica dels abandonaments es veu agreujada quan hi ha moments àlgids de regal d’animals de companyia, com és el cas de les festes de Nadal i Reis i aposta per la sensibilització. «Els cadells petits són una monada, però després creixen i quan arriba l’estiu tenim una fornada rellevant d’abandonaments, perquè ja s’han fet adults, que provenen dels regals nadalencs».

El cas de Polina

El refugi de Figueres acull actualment 101 gossos, vuit gats adults i dos de petits. Entre els cans hi ha algun cas especial, com el de la gosseta Polina, molt manyaga i afectuosa, que pateix diversos problemes de salut. «Necessita trobar una llar d’acollida que li pugui donar més qualitat de vida i una estima constant. Si algú la vol acollir, la Protectora es fa càrrec de tots els tractaments que necessita», afegeix Alícia Herrera.

La nova directora no defuig el tema del projecte de construcció d’una nova gossera impulsada pel Consell Comarcal a l’abocador de Pedret i Marzà. «La millora de l’atenció als animals és sempre una bona notícia. Si hi ha un concurs per a gestionar-la, estudiarem participar-hi», diu, al mateix temps que fa una crida al voluntariat: «Els nostres gossos tenen sempre moltes ganes de sortir i ens fan falta persones que vulguin treure’ls a passejar, perquè són animals molt amables i sociables».