El Consell Comarcal de l'Alt Empordà augmenta un 10,3% el pressupost per potenciar els serveis a les persones

També destaca l'increment d'inversions, un capítol que creix en un 23’58% respecte a l’any anterior

Ple d'aprovació del pressupost.

Ple d'aprovació del pressupost. / CCAE

Emporda.info

El Consell Comarcal de l'Alt Empordà ha aprovat, en el ple ordinari d'aquest dimarts 28 de novembre, el pressupost pel 2024, dotat amb 42.731.318,44 euros, un 10,3% més que el 2023. Un augment que vol impulsar l’execució de serveis i projectes de Benestar, Ensenyament i Medi Ambient.

Alhora, també destaca l'increment en inversions, un capítol que creix en un 23’58% respecte a l’any anterior. Això permetrà dur a terme millores a l’abocador comarcal i a les xarxes d’abastament d’aigües en alta, i executar el Centre d’Acollida d’Animals Domèstics (CAAD) de l’Alt Empordà.

Un altre dels objectius centrals del pressupost del 2024 és estabilitzar el personal del Consell i "oferir unes condicions adequades a les funcions i tasques que duen a terme i amb el seu grau de responsabilitat i compromís amb l’ens. Per aquest motiu s’ha començat a treballar conjuntament amb la Junta de Personal, per tal de coordinar i aplicar aquestes futures millores", segons s'explica des de l'ens comarcal.

Serveis i projectes de Benestar, Ensenyament i Medi Ambient

Concretament, l’àrea de Benestar Social, Igualtat i Feminisme desenvolupa un contracte programa 2022-2025 definit amb el Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya amb el desplegament d’accions emmarcades en sis blocs. Aquestes polítiques responen a la voluntat de donar suport i cobertura de necessitats bàsiques a les famílies i col·lectius vulnerables, a proporcionar serveis dirigits a la promoció de l’autonomia de la gent gran i a seguir promovent programes de suport a la dependència.

Pel que fa a Ensenyament, el Consell Comarcal gestiona el transport escolar per la formació obligatòria, i fora de la seva competència directa procura oferir servei també per als alumnes de la formació no obligatòria. Les beques menjador, de les quals se’n beneficien unes 5000 famílies anualment, es gestionen també des d’aquesta àrea, i són un servei indispensable per poder fer front a la desigualtat i ajudar les famílies i infants en situació de vulnerabilitat.

Els reptes de Medi Ambient se centren en la consolidació del Centre de Tractament de Residus (CTR), per encabir-hi i optimitzar al màxim la gestió de residus dels municipis de la comarca i obtenir uns percentatges de recollida selectiva, d’acord amb els objectius 2030/2050. Per altra banda, s’aplicaran projectes propis d'implantació d’EERRs (energies renovables), en el mateix abocador comarcal i en els edificis del Consell Comarcal.

Bona salut financera

Des del Consell Comarcal es destaca que l'ens té una "bona salut financera", amb una capacitat de finançament de 2.667.808,27 euros. Així mateix, la ràtio de deute viu en un 4,47 % i el període mitjà de pagament a proveïdors és de 10,90 dies.

En aquest sentit, el Consell Comarcal és un ens que presta la majoria de serveis, en nom o per encàrrec principalment dels ajuntaments i de la Generalitat sense capacitat d’aplicar impostos o certes taxes, que només són potestat dels ens locals i que permetrien modular la part d'ingressos. Això no obstantnt, el pressupost del Consell Comarcal de l’Alt Empordà per l’any 2024 creix en un 10,3% complint amb els criteris d’estabilitat pressupostària, regla de la despesa i d’estalvi net positiu.