Agullana reforça llaços amb pobles de la Catalunya Nord

L’Ajuntament participarà en la primera Trobada de municipis catalans sense fronteres, el dissabte 9 de desembre a Sant Cebrià de Rosselló

L’alcalde d’Agullana, Josep Jovell. | JOSEP RIBAS

L’alcalde d’Agullana, Josep Jovell. | JOSEP RIBAS / redacció. agullanaREDACCIÓ

Emporda.info

Agullana vol col·laborar amb municipis de la Catalunya Nord en els àmbits de la cultura, de l’esport i de la llengua. Des de l’Ajuntament, han anunciat que participaran en la primera Trobada de Municipis Catalans Sense Fronteres a Sant Cebrià de Rosselló, que se celebra el dissabte 9 de desembre, organitzada des de l’associació cultural els Angelets de la Terra.

«Generalitzar els lligams entre municipis catalans del Nord i del Sud és una molt bona iniciativa», considera l’associació. «L’àmbit municipal és el més adaptat per aconseguir aquest repte». En el marc del seu projecte de Llibre Blanc de la Catalunya Nord, van comprovar que els ajuntaments de la Catalunya Nord que tenen lligams amb ajuntaments de la Catalunya del Sud tenen sovint una visió més àmplia del que pot significar ser català. «Pensem que aquest efecte positiu és compartit, ja que permet a tothom escapar-se del marc estatal imposat».

Assenyalen que, de moment, pocs municipis catalans estan agermanats, malgrat la gran ona de solidaritat dels municipis de la Catalunya Nord que hi va haver després de l’1 d’octubre del 2017. El projecte que l’entitat vol impulsar pretén reforçar aquesta solidaritat i generalitzar els lligams transfronterers per fomentar projectes culturals, esportius, escolars, econòmics, turístics, entre altres. L’anàlisi de les necessitats i realitats de cada territori ens porta a concloure que és desitjable imaginar noves maneres de fer.

[object Object]

A la primera trobada dels «Municipis catalans sense fronteres», els càrrecs electes dels assistents signaran una carta comuna i debatran sobre la manera de generalitzar les col·laboracions. L’any 2022, l’associació cultural dels Angelets de la Terra va fer una enquesta entre els municipis de la Catalunya Nord que va posar de manifest la seva voluntat de generalitzar els intercanvis amb la Catalunya Sud. L’objectiu és presentar les col·laboracions ja existents, plantejar nous intercanvis i decidir la forma que prendran les futures trobades.