Detecten un líquen i un tipus d'aranya saltadora per primer cop al Parc Natural de Cap de Creus

Les espècies van ser localitzades durant una activitat de ciència ciutadana, el BioBlitz, amb la participació d'una cinquantena de persones i els experts a la vall de Montjoi

Cyrba algeriana, el tipus d'aranya que es va localitzar al parc.

Cyrba algeriana, el tipus d'aranya que es va localitzar al parc. / PARC NATURAL DE CAP DE CREUS

Carme Vilà

Una iniciativa de ciència ciutadana, BioBlitz (una recerca intensiva i exhaustiva en una àrea determinada), per tenir més dades sobre la biodiversitat del Parc Natural de Cap de Creus, va permetre descobrir el mes passat dues espècies que mai havien estat citades a l'hàbitat del parc. Es tracta del liquen Ramalina pusilla i un tipus d'aranya, la Cyrba Algerina. A més de les dues noves espècies localitzades, també es van fotografiar i identificar nou espècies d’abella, nou de vespa i tretze de dípter.

Així mateix, es van identificar set espècies diferents de papallones diürnes i es van detectar rastres de cabirol, senglar, guilla i fagina. També gràcies a la càmera de foto trampeig, es va poder observar una fagina. En total, es van identificar 345 espècies.

Les dues espècies, el líquen i l'aranya, van ser vistes el 14 d'octubre quan s'estava portant a terme el BioBlitz organitzat pel Parc Natural juntament amb la Institució per a l'Estudi i Defensa de la Natura (Iaeden). Van aplegar una cinquantena de persones a la vall de Montjoi amb l'objectiu de detectar i recollir noves dades sobre la biodiversitat del parc.

Segons la informació facilitada per la Generalitat, La Ramalina pusilla és una espècie que només s’havia detectat en cinc localitats en tot Catalunya. També es va detectar una gala (agalla), és a dir, una deformació d’un teixit vegetal, causada, en aquest cas, per la posta d’un insecte que probablement serà Cystiphora taraxaci, una espècie que no ha estat citada abans a la península Ibèrica. Se’n farà el seguiment i a la primavera es ccomprovarà si efectivament correspon a aquesta espècie.

Una imatge del líquen que es va localitzar.

Una imatge del líquen que es va localitzar. / PARC NATURAL DE CAP DE CREUS

Pel que fa a la Cyrba algerina, és un tipus d’aranya saltadora que mai havia estat citada a l’Alt Empordà. Aquesta aranya de mida mitjana pot assolir una longitud entre 4,2 i 7 mil·límetres i destaca per la seva coloració lleugerament ataronjada. Durant el Bioblitz, es van comptabilitzar 30 espècies diferents d'aràcnids.

Aquest és el segon any que s’organitza el Bioblitz. Acompanyant als participants hi havia 14 experts en diferents àmbits de biodiversitat, a la vall de Montjoi.

1592 ocells anellats als Aiguamolls

El mateix cap de setmana també va tenir lloc el CCAW (Cap de Creus Autumn Weekend) d’anellament d’ocells, amb estacions a Rabassers i Montjoi. Es van anellar un total de 1.592 ocells, molts ocells migradors durant el seu trajecte entre el nord d’Europa i el continent africà.

El Parc Natural porta a terme aquest diumenge, 12 de novembre, una activitat familiar i gratuïta per a observar les aus amb telescopi.