L’Escala s’alia amb Mifas per fer accessible el mar a les persones amb discapacitat

El Grup d’Acció Local Pesquer Costa Brava (GALP) finança una embarcació

Fan una xerrada sobre el projecte en el marc del Saló Nàutic de Barcelona

Les sessions formatives es fan fins al mes d’octubre. | EMPORDÀ

Les sessions formatives es fan fins al mes d’octubre. | EMPORDÀ / REDACCIÓ. l’escala

Sònia Fuentes

Sònia Fuentes

El Club Nàutic l’Escala, el Grup d’Acció Local Pesquer Costa Brava (GALP) i Grup MIFAS s’han aliat per fer accessible el mar i la pràctica esportiva de la vela a les persones amb discapacitat física. Les entitats han signat recentment un conveni que acostarà la navegació a vela a un total de 250 persones del territori gironí. Segons aquest acord, el Club Nàutic l’Escala disposa d’una embarcació que fa possible el projecte Per un mar accessible i que ha estat finançada per GALP, el Fons Europeu Marítim i de la Pesca i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.

Saló Nàutic de Barcelona

La presentació del projecte Per un mar accessible dedicat a la vela adaptada es va presentar al Saló Nàutic de Barcelona el passat divendres 13 d’octubre. La iniciativa es donava a conèixer en el marc de la taula rodona titulada Esports nàutics adaptats, que se celebrava a l’estand de la Generalitat de Catalunya, de la mà del director esportiu del Club Xavi López i Francesc Ramírez, membre del Grup Mifas. Aquest projecte s’emmarca dintre de l’estratègia del GALP Costa Brava, ja que es tracta d’una iniciativa que fomenta la relació amb el mar de persones amb mobilitat reduïda i representa una millora d’accessibilitat evident en les activitats turístiques marítimes i pesqueres.

L’embarcació, que és de tipus Access, està concebuda per facilitar la navegació a vela a les persones amb mobilitat reduïda. Gràcies al seu disseny, no pot bolcar i compta amb un control de la propulsió i la direcció simplificat, cosa que garanteix la seguretat necessària per desenvolupar l’activitat.

Sessions fins a l’octubre

Gràcies a la nova embarcació i al finançament proporcionat per Fundació La Caixa, el Club Nàutic l’Escala podrà oferir sessions formatives que s’han anat celebrant entre els mesos de maig i octubre de 2023. Aquesta activitat serveix perquè les persones amb discapacitat podran navegar de forma autònoma i inclusivament amb altres activitats i navegants, tota una novetat per poder aconseguir un mar inclusiu per associats i associades al Grup Mifas, que treballa amb la missió d’aconseguir la independència econòmica i la justícia social de les persones amb discapacitat física, orgànica i sensorial. El projecte també rep el suport de la Diputació de Girona i de la Secretaria General de l’Esport i l’Educació Física.

A través d’aquesta nova aliança, el Club Nàutic l’Escala reforça la seva aposta per la vela accessible. L’Escola de Vela del Club va ser reconeguda el 2008 com una de les 19 Destinacions Turístiques Accessibles de Catalunya pel Departament de Turisme de la Generalitat i és, de fet, l’única Escola de Vela reconeguda amb aquest distintiu a tota la comunitat autònoma. Des de 2007 fins a l’actualitat, més de 650 usuaris amb algun grau de diversitat funcional han provat l’esport de la vela al Club.

Durant aquest període, el Club ha estat l’amfitrió de dos Campionats d’Espanya de Vela Adaptada i tres Campionats de Catalunya, la qual cosa ha convertit el Club en un centre de referència de Vela Adaptada, tant a escala estatal com autonòmica.