37.421 € anuals per a gestionar la fortalesa més gran d’Europa, el Castell de Sant Ferran de Figueres

És l’aportació que fan al Consorci del castell de Sant Ferran, l’Ajuntament de Figueres, la Generalitat i el Ministeri de Defensa

Vista aèria del castell de Sant Ferran de Figueres, la fortalesa militar amb baluards més gran d’Europa. | EMPORDÀ

Vista aèria del castell de Sant Ferran de Figueres, la fortalesa militar amb baluards més gran d’Europa. | EMPORDÀ / SANTI COLL. FIGUERESSANTI COLL

Santi Coll

Santi Coll

El castell de Sant Ferran de Figueres és considerada la fortalesa militar amb baluards més gran d’Europa. Té un perímetre de més de tres quilòmetres i ocupa una superfície de 32 hectàrees. Va ser construït al segle XVIII i és el monument més gran de Catalunya. L’edifici està catalogat com a Bé cultural d’interès nacional i és propietat de l’Estat espanyol.

L’any 2003 es va constituir legalment el Consorci del castell de Sant Ferran amb la participació del Ministeri de Defensa, l’Ajuntament de Figueres i la Generalitat de Catalunya, i va donar peu a la creació d’una Junta de Promotors amb els representants dels tres organismes.

Durant aquests vint anys, els estatuts del Consorci han sofert diverses modificacions derivades de l’evolució legislativa general. La darrera d’elles s’ha dut a terme aquest any i ha servit per a incloure-hi dos aspectes que no hi constaven: la identificació de les aportacions dels membres i els requisits per a l’exercici del dret de separació d’un membre, és a dir, quina quantitat de diners posa a disposició del Consorci cadascun dels tres organismes des del seu pressupost general de cada any i quins casos caldria seguir en cas d’un divorci que trenqués l’acord actual a tres bandes. Des de sempre, la falta de liquiditat ha estat un dels mals d’aquest Consorci, però amb la darrera modificació, aquesta situació ha quedat més evident.

Va quedar ben clar en el transcurs del darrer ple ordinari de l’Ajuntament de Figueres, quan en l’últim dictamen de l’ordre del dia, es va ratificar la modificació dels estatuts, seguint una petició del president de l’ens, Carlos Díaz Capmany, en representació del Consorci, en el qual sol·licitava la ratificació d’aquest acord del 14 de febrer de 2023 de la Junta de Promotors. Les aportacions acordades són 10.500 euros anuals per part del Ministeri de Defensa; 11.921 euros per part de la Generalitat de Catalunya i 15.000 euros procedents de l’Ajuntament de Figueres. En total, 37.421 euros anuals per al Consorci que gestiona el Castell. El cost del personal que en depèn és a càrrec de Defensa, les obres de restauració també, algunes de les quals han requerit inversions milionàries. La gestió de les visites és a càrrec de Fortaleses Catalanes.

La modificació estatutària inclou l’opció del «divorci»

La Junta de Promotors del Consorci del castell de Sant Ferran va aprovar, el 14 de juny passat, la modificació dels seus estatuts per a adaptar-los a la Llei 40/2015, d’1 d’octubre, de Règim Jurídic del Sector Públic. A més de la modificació relativa a l’especificació concreta de les quantitats anuals aportades per cada organisme representat en el Consorci, també ha incorporat als seus estatuts un nou text a l’article 26 que diu: «Qualsevol dels membres del Consorci podrà separar-se si algun dels altres haguessin incomplert alguna de les seves obligacions estatutàries». O sigui, deixa la porta oberta al divorci d’una de les parts en cas de desavinences. Fins ara, aquest fet no hi constava.

L’aprovació plenària d’aquest dictamen va tenir el suport de tots els grups municipals excepte el de la CUP. El seu portaveu, Xavier Colomer, va dir que Figueres seguia «el camí equivocat» mentre no es «desmilitaritzés el monument». L’alcalde Masquef es va mostrar favorable a «intentar recuperar-lo per a la ciutat».