Un projecte europeu mostra els efectes de la contaminació lumínica

Hi han participat l’Observatori Astronòmic Albanyà, l’Institut Deulofeu i tres centres d’Hongria i Croàcia en el marc d’un Erasmus+

Els alumnes del Deulofeu amb representants de les altres entitats. | SANTI COLL

Els alumnes del Deulofeu amb representants de les altres entitats. | SANTI COLL / REDACCIÓ. FIGUERES

Emporda.info

L’Observatori Astronòmic Albanyà, en col·laboració amb l’Observatori Bükki, Káptárkó i l’Andrassy Technical School (tots d’Hongria), la Technical School Daruvar, l’Ajuntament de Daruvar i l’empresa Lunar (Croàcia) i l’Institut Alexandre Deulofeu de Figueres, han presentat a la Sala Toni Montal de La Cate de Figueres els resultats del projecte europeu Erasmus+ Turn Off The Lights, Turn On The Stars! (Apagueu els llums, enceneu les estrelles!), que lluita contra la contaminació lumínica del planeta. Després de diverses trobades i participacions conjuntes, els resultats s’han presentat aquest octubre davant d’una cinquantena d’assistents, molts d’ells estudiants de batxillerat de l’institut.

L’acte va comptar amb diverses presentacions, conduïdes per Pau Bosch, director de l’Observatori Astronòmic Albanyà. Pere Horts, en representació de l’entitat Cel Fosc, que defensa la conscienciació ciutadana sobre la contaminació lumínica, recordava que, malauradament, «hi ha molta desinformació al respecte. Als llibres d’educació, es parla de contaminació química, acústica... però no lumínica», a més de reforçar la idea que es tracta d’«un problema mediambiental i per a la salut humana greu». Durant l’acte, també es va presentar l’aplicació de realitat virtual desenvolupada per l’empresa Lunar, de Croàcia.

Els estudiants empordanesos han mesurat la situació de diversos municipis de l'Alt Empordà

El grup d’estudiants de batxillerat, que han participat en aquest procés, van explicar la seva aproximació al coneixement sobre la contaminació lumínica i com han realitzat diverses activitats al respecte, com, per exemple, la construcció dels seus propis espectròmetres i el disseny d’un mapa de valors de contaminació lumínica als seus respectius municipis de l’Empordà, mesures que van ser preses pel mateix alumnat.