L’art envaeix tots els racons del nucli històric de Castelló d'Empúries durant quatre dies

Dels cent seixanta artistes que exposen a la 16a Ruta de l’Art, que aquest dijous s'inaugura, la meitat ho fan per primer cop

Cristina Vilà Bartis

Cristina Vilà Bartis

La Ruta de l’Art de Castelló d’Empúries s’ha de viure amb calma i serenor, contemplar, enamorar-se tot passejant. Així és com la seva comissària i creadora, Anna Maria Constanseu, convida als visitants a gaudir en aquesta setzena edició. També es referma en aquesta idea la mateixa alcaldessa, Anna Massot, per a qui «la Ruta permet apropar l’art i descobrir el nostre patrimoni». Així, des d’aquest dijous a les 12 del migdia i fins diumenge a la tarda, divuit espais, tant públics com privats, tornen a obrir les portes per donar cabuda a les creacions de cent seixanta artistes arribats d’arreu del país, però també d’altres punts de l’Estat i de França. En aquest recorregut, els visitants trobaran una forta presència d’escultures de gran format.

Anna Maria Constanseu remarca «la gran qualitat» dels artistes seleccionats enguany, la meitat dels quals hi exposen per primer cop. La resta són fidels a la Ruta, alguns d’ells des de fa moltes edicions. «Aquest any és una bogeria», reconeix la comissària. Tots, però, tan bon punt es van obrir les inscripcions, a principis d’any, van apuntar-se donant forma a l’ampli univers de tècniques i estils creatius possibles. «A la Ruta tots poden conviure junts», defensa amb convicció la comissària qui contempla aquest tret com un punt positiu que, a més, els visitants, un públic molt divers, agraeixen. «L’objectiu és tant difusió com promoció, Castelló s’omple de gent a la que li agrada l’art, a la vegada que l’artista mostra la seva obra», diu Constanseu.

La Ruta de l'Art és un aparador magnífic per unir al públic amb múltiples universos creadors.

La Ruta de l'Art és un aparador magnífic per unir al públic amb múltiples universos creadors. / Eduard Martí

L’acte inaugural de la Ruta es fa dijous a les 8 del vespre a la Basílica, un espai on també hi haurà exposició. Aquí, també és on es farà la fotografia de grup i el lliurament dels diplomes acreditatius als artistes participants. Tot seguit, a l’exterior del temple, els Senyors del Foc oferiran un espectacle. Tot i això, i que la presentació oficial amb les autoritats es farà a primera hora de la tarda, es té en compte que dijous és festiu. Així, els espais expositius i el Mercat d’Art ja obriran portes al migdia.

Espai per les noves generacions

Un any més, les noves generacions tenen cabuda dins aquest circuit artístic. Constanseu, de fet, no es cansa d’insistir en la necessitat «de donar-los impuls». Així, el Claustre del Convent de Santa Clara acull una selecció de peces de deu alumnes i exalumnes de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona que, com apunta el professor Enric Teixidó, «amb el seu art ocupen i transformen aquest espai». A la cúria-presó, els visitants troben el treball d’una cinquantena d’alumnes de 6è de l’escola Ruiz Amado mentre al rentador, novament, s’hi desplega la creació dels estudiants de batxillerat artístic de l’institut Josep Brugulat de Banyoles. Els altres espais a visitar són l’Ecomuseu-Farinera, Can Sanllehí, la biblioteca, la capella del convent de Santa Clara, Palau Macelli, local parroquial, la Basílica, el Paller d’en Melino, el portal de la Gallarda, Can Contreras, El Centro, el restaurant Les Voltes, el convent de Sant Agustí, el convent de Sant Domènec. Finalment, el passeig es conclou a la Sala Municipal on s’instal·la el Mercat d’Art, un espai on els artistes participants hi són representats amb peces de petit format que es poden adquirir a un preu assequible.

En aquest mateix espai també hi haurà una mostra dels dibuixos guanyadors del concurs RutaKids de l’any passat que, ara, torna a repetir-se. També es farà el RutAst, un espai de degustació de vins i productes de l’Empordà a càrrec de Cal Drac. Per complementar i apropar-se d’una manera més conscient a les exposicions, no faltaran les visites guiades per desvetllar els secrets de la Ruta, tant dissabte com diumenge, en francès, (10 hores), castellà (11 hores) i català (12 hores). Per inscriure’s i rebre més informació cal anar a l’Oficina de Turisme.

Esther Martínez amb la peça que se sortejarà i l'obra Nadie, imatge de la Ruta d'aquest any.

Esther Martínez amb la peça que se sortejarà i l'obra Nadie, imatge de la Ruta d'aquest any. / Cristina Vilà

[object Object]

Esther Martínez (Barcelona, 1973) conserva una relació molt especial amb la Ruta de l’Art. Explica que va ser l’escenari que li va servir de plataforma per donar a conèixer públicament la seva obra. Aquesta relació ha acabat de consolidar-se encara més després que la comissària de la Ruta, Anna Maria Constanseu, escollís un fragment de la peça Nadie de la sèrie Heroïnes, que ja va exhibir l’any passat a Castelló, com la imatge d’aquesta edició.

L’artista comenta que Nadie és la resposta que va generar-li la mort de la jove de 22 anys, Mahsa (Jina) Amini, quan estava sota custòdia de la policia iraniana, el 16 de setembre del 2022, i la revolta social que es va viure en aquell país. Defugint la mirada més estètica i amb clara voluntat d’arribar a la gent, tot enviant un missatge de rerafons, Esther Martínez va crear aquesta peça on es pot veure el rostre d’una dona amb vel repetit tres cops en angles diferents. A cada rostre, unes mans li tapen les orelles, la boca i els ulls, gest que remet a la falta de llibertat d’expressió. L’obra també vol ser una reinterpretació dels tres budes (micos) savis que representen el camí el camí espiritual i la saviesa. «Volia, com a dona, donar veu amb l’art i contribuir a que tots participem a que això canviï», assenyala. La sèrie Heroïnes, centrada en personatges femenins, vol ser un vehicle «per parlar de coses importants, que necessiten ser expressades». De fet, l’artista, també colpida per la guerra d’Ucraïna, va crear fa un any una altra peça de grans dimensions que va presentar en una exposició a París. Tot i que Nadie serveix com a imatge de la Ruta de l’Art 2023, no serà aquesta l’obra la que se sortejarà entre els visitants que comprin butlletes. Serà la peça Luz de la mateixa artista que mostra la cara lluminosa d’un infant.

Val a dir que Esther Martínez tornarà a tenir un espai dins la Ruta, concretament, el convent de Sant Domènec on hi ha les dependències de l’Ajuntament. L’artista compartirà escenari amb divuit creadors més, entre ells la mateixa comissària i fundadora de la proposta.