L’Espai Chill es converteix en refugi emocional per a joves de la comarca

L’Oficina Jove fa xarxa amb un servei que vetlla per la salut mental dels adolescents a partir de 12 anys

L’Oficina Jove integra l’atenció a la salut emocional en totes les accions que realitza. | EMPORDÀ

L’Oficina Jove integra l’atenció a la salut emocional en totes les accions que realitza. | EMPORDÀ / redacció SÒNIA FUENTES. Figueres

Sònia Fuentes

Sònia Fuentes

Aquest mes d’octubre, l’Oficina Jove Alt Empordà reprèn l’Espai Chill, un projecte d’acompanyament emocional que es va posar en marxa com a prova pilot durant el primer semestre de 2023. Aquesta iniciativa, dirigida per la terapeuta humanista Dari Muñoz, té com a objectiu principal proporcionar un refugi emocional als joves de més de dotze anys, brindant-los l’oportunitat d’expressar-se lliurement i compartir les seves vivències.

L’Espai Chill va emergir com una plataforma de suport personal i emocional, fomentant la reflexió, l’autoconeixement i l’autocura entre els joves. Quinzenalment, els dimecres a la tarda, els adolescents es reuneixen als sofàs de l’Oficina Jove Alt Empordà per participar en aquesta iniciativa.

Després de l’èxit de la prova pilot, aquesta temporada s’ha decidit expandir el servei als municipis veïns, gràcies a la col·laboració de tècnics de joventut compartits. L’Espai Chill arriba ara a tota la comarca amb el Tour Rural de l’Espai Chill. Això significa que més joves tindran l’oportunitat de trobar un lloc segur on compartir sentiments i continuar el seu viatge d’autoconeixement.

A més de promoure la salut mental entre els joves, aquesta iniciativa també teixeix una xarxa de suport emocional que es desplega arreu de la comarca. Aquest servei es presenta com una resposta a les necessitats identificades per professionals de l’àrea de joventut, que ja havien percebut la importància de la salut mental i l’acompanyament emocional dels joves, molt abans de l’arribada de la pandèmia. Anna Amer, tècnica compartida del Consell, explica: «No som professionals de la salut, però pensem que amb tots els recursos que tenim arribem a molts joves i som un punt de detecció de necessitats». La salut mental s’ha integrat dins del programa de salut existent, amb l’objectiu de contribuir a l’acompanyament dels joves. Amer afegeix: «Hem aplicat l’acompanyament emocional a gairebé totes les accions que fem. Per complementar això amb un servei més específic, vam començar amb l’Espai Chill, conduït per una terapeuta. No pretenem res més que oferir un espai als adolescents de calma i de no judici on puguin expressar el que senten». Aquest espai proporciona un marc on es generen dinàmiques amb professionals i on es poden abordar temes com l’afrontament de problemes entorn de l’institut i a casa, així com la gestió dels límits. «Si es detecta alguna necessitat més greu, es deriva als recursos o professionals adequats».

L’Espai Chill continua amb el mateix compromís i format que l’any passat, amb la diferència que enguany arriba als municipis de la comarca. «Si els joves dels altres municipis consideren que aquest recurs els és útil, tenen l’opció de visitar Figueres i continuar gaudint del servei» afirma Amer. Amb una mitjana de sis joves per sessió, d’edats compreses entre els 12 i els 16 anys, l’Espai Chill es consolida com un refugi emocional essencial per a la joventut de l’Alt Empordà.

[object Object]

Amb l’inici del curs escolar, l’Oficina Jove de l’Alt Empordà té en marxa diferents activitats com tallers de bateria, kickboxing, o jocs de taula i es recupera el projecte del grup de teatre en col·laboració amb la companyia A Mossegades. També es continuarà oferint el servei Fem els deures, el servei de salut i el d’emancipació juvenil, atès conjuntament entre els tècnics de l’Ajuntament de Figueres i el Consell Comarcal.