Entrevista | Fèlix Llorens Primer tinent d'alcalde de Roses

«Volem aprofitar millor el turisme actiu a Roses durant la temporada baixa»

«Després d’anys d’inversions ben fetes a la Ciutadella, ha arribat el moment de treure’n rendiment turístic, que sigui un motor i un recurs amb un millor aprofitament econòmic»

Fèlix Llorens davant de l’Oficina de Turisme de Roses. | SANTI COLL

Fèlix Llorens davant de l’Oficina de Turisme de Roses. | SANTI COLL / SANTI COLL. ROSES

Santi Coll

Santi Coll

Fèlix Llorens Palou té a càrrec seu les àrees de Turisme i Promoció Econòmica del govern de Roses que presideix Josep Maria Martínez (PSC). Acumula l’experiència d’haver format part del govern anterior. Ocupa la primera tinença d’alcaldia durant els tres primers anys de mandat i serà el segon tinent d’alcalde el darrer any.

S’acosten els primers cent dies del nou govern municipal de Roses, com a portaveu de Gent del Poble, quin balanç fa de l’entesa entre els tres grups que van formalitzar el pacte?

El model de treball és correcte, amb reunions setmanals de treball en les quals cadascú exposa els seus punts de vista a la recerca del màxim consens possible per a encarar els temes que tenim damunt la taula. L’ambient entre els regidors és molt agradable. Des del nostre grup, estem molt satisfets de com està començant a caminar aquest govern.

Tenen el full de ruta clar a la recerca d’un major aprofitament dels recursos que ofereix Roses?

Sí, perquè els acords del pacte els vam estar treballant durant moltes tardes, parlant i arribant a acords d’entesa entre les tres parts. Això ens permet tenir molt clar cap on anem, a diferència d’altres pactes en els quals ens havíem implicat i que quedaven tancats en dues tardes. Ara hi ha hagut converses més llargues i profundes, abans potser només miràvem els títols de les coses que volíem fer. I, el més important, tots sabem on anem i què fan les altres àrees per a tenir un camí comú i coincident amb els objectius finals.

Té a càrrec seu l’àrea de Turisme, amb un pes important en l’economia local.

Sí, per descomptat. Volem aprofitar bé els recursos que tenim i aprofitar millor el turisme actiu en temporada baixa i el turisme cultural. Durant anys hem invertit molts diners a la Ciutadella. Han estat ben invertits, però ha arribat el moment de treure’n rendiment turístic, que sigui un motor i un recurs del qual en puguem treure un millor aprofitament econòmic.

La tendència dels darrers anys ens ha portat a allargar la temporada cap a la tardor i no tant des de la primavera. Ho veu així?

És veritat que tothom havia treballat per iniciar la temporada per Setmana Santa i treballar fort fins a finals d’agost i, d’un temps ençà, l’allargament es produeix a partir de setembre i octubre. Per això hem pres la decisió d’allargar el servei de socorrisme a les platges, per exemple. Ara ens ve un turisme sènior molt interessant i al qual hem de donar els serveis que es mereix.

Aquesta realitat necessita la complicitat de la iniciativa privada, que els establiments estiguin oberts i ofereixin els seus serveis complets.

Sí, és clar. Per sort ja fa temps que moltes empreses ho tenen molt clar. Per la nostra part, com a ajuntament, la nostra obligació és posar a disposició dels turistes tots els recursos necessaris per a garantir-los una bona estada. Els empresaris han de saber aprofitar aquesta situació. Tenim la voluntat de treballar a fons per potenciar aquest turisme actiu, per això mirem molt envers el cap de Creus amb Roses com a porta d’entrada per a fer-hi tota mena d’activitats, senderisme, ciclisme...

«L’experiència d’anar al parc natural ha de ser bona»

Quina nota li posaria a la temporada alta turística que ara acaba?

Ha estat bona, tot ens ho fa pensar, encara que és aviat per a fer una valoració final objectiva. Hem de recollir totes les dades necessàries per a analitzar-ho bé. Hi ha alguns aspectes que haurem de treballar. Parlant amb els empresaris del sector de la restauració ens diuen que han començat a detectar uns canvis que ens haurien de preocupar, ja que la despesa ha baixat, estaria per sota de les xifres a les quals estaríem acostumats. L’ocupació d’allotjament, en general, ha estat correcta i l’ocupació de la via pública, sobretot a l’agost, ha estat màxima. Hem de seure amb l’Associació d’Empresaris per acabar de determinar quanta gent ha vingut, quin tipus de client hem tingut i determinar quanta gent volem que vingui i com ha de ser la tipologia del turisme que ens convé.

La regulació d’accés al cap de Creus ha tornat a funcionar, però encara hi ha pendent la consolidació del sistema.

Amb la direcció del parc natural seguim els mateixos criteris. Hem avançat molt aquests dos darrers anys. Amb els Fons Next Generation, hi ha previstos uns aparcaments dissuasius i una gestió de l’entrada amb els quals estem treballant per a licitar-los. Esperem que aviat es puguin veure els resultats. A part de protegir-lo, ens interessa molt que, en temporada alta, l’experiència dels visitants al parc natural sigui bona, sense les massificacions i el perill evident de temporades anteriors. Abans del tancament, era un campi qui pugui que restava molt en la imatge de Roses.

La regulació nàutica amb el PRUG haurà de tenir en compte la rellevància de la navegació.

De la mateixa manera que regulem l’accés per terra, també hem de fer-ho per mar. Hem apostat sempre pels camps regulats de fondeig, amb el menor impacte possible. El camí és la regulació, no la prohibició.

Què aporta el museu d’elBulli 1846 des de la seva obertura?

És un producte d’excel·lència i, com qualsevol tema d’aquest nivell, aporta coses bones per al nostre poble, com ja va fer durant els anys que va estar obert com a restaurant. És un punt d’innovació i coneixement positiu per a Roses.