La Diputació finançarà la construcció de comunitats energètiques a cinc municipis de l'Alt Empordà amb els fons Next Generation

L'ens supramunicipal ha rebut un ajut d'1,9 milions d'euros de la Unió Europea per poder engegar projectes de transició energètica a pobles petits

Amb aquesta subvenció, també se sufragaran els costos per renovar les instal·lacions d'enllumenat públic i promoure la mobilitat sostenible a diverses localitats de la comarca

Una de les comunitats energètiques s'instal·larà a l'escola de Navata.

Una de les comunitats energètiques s'instal·larà a l'escola de Navata. / Google Maps

Josep López Navarro

Josep López Navarro

La Diputació de Girona ha rebut un ajut d'1.872.589 euros dels fons Next Generation per "desenvolupar iniciatives d'energia neta al territori". D'aquesta quantitat, una part important, 1.190.695 euros, es destinarà a instal·lacions solars fotovoltaiques per a autoconsum col·lectiu, que es col·locaran en edificis i equipaments municipals. Gràcies a això, cinc poblacions de l'Alt Empordà podran tenir, com a mínim, una comunitat energètica. Es tracta d'Agullana, Peralada, Viladamat, Navata, i Saus, Camallera i Llampaies, municipis que, juntament amb deu localitats gironines més, van sol·licitar aquesta ajuda a l'ens supramunicipal.

Pel que fa a Agullana, la nova comunitat s'instal·larà a l'Ajuntament. En canvi, a Peralada es construirà al magatzem municipal. Així mateix, a Viladamat es col·locarà al local social, mentre que a Navata s'emplaçarà a l'Escola Joaquim Vallmajó i camp de futbol. I a Saus, Camallera i Llampaies, n'hi haurà més d'una, d'instal·lació fotovoltaica. S'ubicaran a l'escola Els Terraprims, al consultori mèdic, a l'Ajuntament i al pavelló poliesportiu.

Estalvi energètic en l'enllumenat

Paral·lelament, amb l'ajut que ha rebut la Diputació també se subvencionaran projectes de renovació de les instal·lacions d'enllumenat públic, que permetran un estalvi energètic superior al 50%. Amb una inversió de 524.043 euros, es faran actuacions a quatre municipis, tres dels quals són altempordanesos. A Peralada se substituiran 185 dels 682 punts de llum existents per tecnologia LED, assolint un estalvi energètic del 60%. Alhora, a Viladamat s'actuarà a 258 punts de llum i se'n substituiran 170 per tecnologia LED, permetent estalviar un 62% d'energia. En darrer lloc, a Saus, Camallera i Llampaies es faran actuacions a 499 punts de llum del municipi i se'n canviaran 448 per tecnologia LED, estalviant un 72% d'energia, aproximadament. A més, en tots els casos s'instal·larà un sistema de telegestió centralitzat que permetrà obtenir i gestionar informació detallada sobre els consums i el manteniment.

Al mateix temps, la Diputació també planteja actuacions en l'àmbit de la mobilitat, i construirà un carril bici de 700 metres en el tram interurbà entre el nucli antic de Peralada i la urbanització Peralada Residencial.

Cal destacar que, en el conjunt de les comarques gironines, amb aquests ajuts també es faran actuacions a Amer, Breda, Castellfollit de la Roca, Esponellà, Jafre, la Cellera de Ter, Mieres, Urús, la Vall d'en Bas i Vall-llobrega.

"Un important pas endavant"

Totes aquestes actuacions, des de la Diputació es consideren essencials per poder fer "un important pas endavant en la transició energètica amb la participació de la ciutadania", segons explica el diputat de Medi Ambient, Josep Maria Bagot. "Una vegada més, davant de les dificultats que representa per als municipis més petits afrontar certs procediments administratius, la Diputació de Girona n'ha liderat la tramitació amb uns resultats excel·lents", afegeix.

Val a dir que els 1.872.589 euros dels fons Next Generation que ara ha rebut la Diputació de Girona estan inclosos dins el DUS 5000, un programa adreçat a poblacions de menys de 5.000 habitants que plantegin projectes d'estalvi energètic en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern de l'Estat.